Minus Aerodroma Crne Gore zbog korone 11 miliona eura

 Minus Aerodroma Crne Gore zbog korone 11 miliona eura

Aerodromi CG

Aerodromi Crne Gore (ACG) će 2020. godinu završiti sa gubitkom od najmanje 11 miliona eura i to uz ostvarene uštede od pet miliona, kazao je izvršni direktor tog preduzeća Danilo Orlandić.

U intervjuu Danu kažu da su 2019. godinu završili sa 15 miliona profita prije oporezivanja.

I dalje je, kaže, pri stavu da država treba da upravlja Aerodromima i najavljuje da će u drugoj polovini januara završiti analizu uticaja poslovanja Montenegro erlajnza na to preduzeće.

Govoreći o posljedicama pandemije, Orlandić kaže da „sasvim suprotno očekivanjima koja smo imali, 2020. završavamo kao najtežu godinu od osnivanja Aerodroma“.

„U 2020. godini zabilježen je pad u broju prevezenih putnika od 80 odsto, au broju rotacija manji i iznosi 64 odsto. Do 31.10.2020. godine prihodovali sedam miliona eura, a 2019. preko 34 miliona eura, što je pad prihoda od 80 odsto. U 2019. ostvari li smo dobit od 15 miliona eura prije oporezivanja, a u 2020. godini će gubitak biti najmanje 11 miliona eura, uz ostvarene uštede od blizu pet miliona eura“, rekao je Orlandić.

Kaže da pronalazak vakcine i njena šira upotreba daju nadu da će se obistiniti prognoze kredibilnih analitičara koji u drugoj polovini godine predviđaju oporavak vazdušnog saobraćaja na nivo od 60 do 70 odsto u odnosu na 2019. godinu.

„Što se tiče Aerodroma, za nas će dodatni pritisak biti i trenutna obustava saobraćaja od strane Montenegroerlajnza jer smo prilikom izrade interne projekcije računali na nacionalnog prevoznikau punom kapacitetu“, rekao je Orlandić.

Aerodromima bi, ističe on, trebalo da upravlja država i da na još bolji način valorizuje potencijale koje ima.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još