Najviše prosvjetara išlo na primorjeIskorišćeno 13.000 turističkih vaučera

 Najviše prosvjetara išlo na primorjeIskorišćeno 13.000 turističkih vaučera

“Putem online platforme vauceri.gov.me, posebno kreirane u svrhu realizacije ove mjere podrške, registrovalo se 24.755 korisnika koji su stekli pravo na korištenje turističkih vaučera. Od tog broja do sada je realizovanooko 13.000 vaučera’’, saopštili su Dnevnim novinama iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Podsjećaju da je rok za realizaciju vaučera produžen, pa korisnici imaju pravo da do 31. decembra tekuće godine iskoriste svoje vaučere.

Ukupan budžet 5,5 miliona

Vlada je, kažu iz resora Jakova Milatovića, za realizaciju ove mjere podrške iz prvog kvartala ove godine opredijelila iznos od 5.500.000 eura.

“Realizovana su tri presjeka isplata izdavaocima privatnog smještaja po osnovu turističkih vaučera, a prema najnovijim podacima iz posljednjeg presjeka do sada je isplaćeno više od dva miliona eura”, navode iz tog resora.

Ministarstvu ekonomskog razvoja pristiglo je i 556 prijava od strane izdavalaca privatnog smještaja, a najveći broj prijava je pristigao iz primorskih gradova, ali je, dodaju, bilo interesovanja i iz centralnog i sjevernog dijela Cme Gore

Najviše se išlo na primorje

“Najveći broj korisnika vaučera se odlučio za boravak na primorju i to uglavnom u Ulcinju, Herceg Novom, Budvi i Baru što je i donekle očekivano zbog ljetnje turističke sezone koja je u toku. Što se tiče sjevera, najveći broj prijava se odnosio na Kolašin i Žabljak”, kazali su iz MEK-a, dodajući da jepropisana mjera za podršku prosvjetnim i zdravstvenim radnicima ujedno i podrška izdavaocima privatnog smještaja kako bi se na ovaj način pospješilo njihovo poslovanje i smanjio negativan uticaj pandemije korona virusom, s obzirom na veoma lošu sezonu od prošle godine.

Oko 2.800 starijih od 50 godina prijavljeno

Tokom jula oko 2.800 građana starijih od 50 godina, a koji su u julu primili prvu dozu vakcine, prijavili su se za turističke vaučere. Podsjetimo, Vlada je na ovaj način željela da motiviše stariju populaciju da se vakciniše.

“Blizu 2.800 građana vakcinisanih prvom dozom u toku jula, a koji su stariji od 50 godina su se prijavili za vaučere koje mogu koristiti do kraja ove godine. Realizacija vaučera podrazumjeva da prijavljeni korisnici dobijaju dva noćenja na bazi polupansiona o čemu su upoznati prilikom prijavljivanja koje je realizovano tokom avgusta”, kazali su iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još