Nedjelja borbe protiv tuberkuloze do 21. septembra

 Nedjelja borbe protiv tuberkuloze  do 21. septembra

“Nedjelja borbe protiv tuberkuloze i plućnih bolesti se obilježava se treće nedjelje septembra prema Međunarodnom kalendaru zdravlja kada je prilika da se podsjetimo tuberkuloze, jer ona ne pripada prošlosti.

Zbog situacije sa korona virusom, a uz poštovanje svih epidemioloških mjera, nismo u mogućnosti da obilježimo ovaj datum kao što je to bilo godinama unazad.

Glavni cilj obilježavanja Nedjelje protiv tuberkuloze koju Crveni krst tradicionalno obilježava je da se poveća svijest stanovništva o značaju suzbijanja tuberkuloze i drugih oboljenja disajnih puteva.

Dvije milijarde ljudi su zaraženi Mycrobacterium tuberculosis bakterijom, odnosno bakterijom koja izaziva tuberkulozu. Jedna od deset osoba će se razboljeti od ove bolesti za vrijeme svog života.
Osobe zaražene HIV virusom su izložene mnogo većem riziku. Kod tih ljudi, kojima je oslabio imunološki sistem, tuberkuloza svake godine odnese na desetine hiljada žrtava, većinom u Africi i Aziji.
Podsjetimo, bacil tuberkuloze je otkrio 1882.godine dr Robert Koh.

Crna Gora se 2010. godine prvi put svrstala u rang zemalja sa niskom notifikacionom stopom oboljelih od tuberkuloze.
U posljednjih desetak godina stopa oboljevanja u Crnoj Gori smanjila se za više od deset posto. Opterećenost nije jednaka u svim djelovima Crne Gore.
Od tuberkuloze najviše oboljeva starije stanovništvo.”

OO Crveni krst Kotor

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još