Njemačka donirala Crnoj Gori patrolni čamac

 Njemačka donirala Crnoj Gori patrolni čamac

Njemačka je donirala Crnoj Gori patrolni čamac i savremenu opremu koju će koristiti Sektor granične policije, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministar Sergej Sekulović potpisao je juče sa ambasadorom SR Njemačke Robertom Veberom Protokol o zvaničnoj predaji donacije čija je ukupna vrijednost 756.220€.

.„Ovo je samo jedna u nizu značajnih donacija koje je SR Njemačka uputila Crnoj Gori. Donacija će imati svoju punu funkcionalnost, kada je u pitanju naš primarni interes – borba protiv prekograničnog i organizovanog kriminala, trgovine ljudima i narkoticima, ilegalnih migracija“, saopštio je ministar Sekulović povodom primopredaje, iskazujući zahvalnost SR Njemačkoj.Za Crnu Goru je ova donacija značajna i u kontekstu pregovaračkih poglavlja 23 i 24, koja predstavljaju okosnicu cjelokupnog pregovaračkog procesa. Efikasno funkcionisanje i rezultati u ovim oblastima, nužni su za ostvarenje najvažnijeg spoljnopolitičkog cilja Crne Gore – članstva u EU.Tehnološki napredak ima dosta koristi za građane, ali često ide na ruku i kriminalnim grupama, te će ova savremena, sofisticirana oprema pomoći graničnoj policiji da ostvaruje dobre rezultate i spriječiti da kriminalci u tehnološkom smislu budu ispred državnih organa, kazao je ministar. Dodao je da je ovo još jedna potvrda da Crna Gora može računati na SR Njemačku kao pouzdanog i iskrenog partnera.

Ambasador Veber je iskazao zadovoljstvo kvalitetnom, kontinuiranom saradnjom policija dvije zemlje i kazao da je SR Njemačka spremna da i u narednom periodu podržava Crnu Goru kao buduću članicu Evropske unije. Pored podrške koju pružamo u pogledu opreme, koja značajno poboljšava efikasnost rada, takođe sarađujemo i na drugim poljima, kazao je ambasador. Ulaganjem u graničnu policiju poboljšava se njena efikasnost i operativnost, a takođe, na ovaj način, Crna Gora daje doprinos čuvanju spoljnih granica Evropske unije.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još