Nove mjere: Obustava međugradskog saobraćaja vikendom, zabrana kretanja od 21 do 05 časova

 Nove mjere: Obustava međugradskog saobraćaja vikendom, zabrana kretanja od 21 do 05 časova

Foto: Pixabay

Na teritoriji Crne Gore zabranjuje se izlazak iz objekata stanovanja od 21 do 5 časova, kao i međugradski saobraćaj vikendom, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić. Ugostiteljski objekti i prodavnice, prema novim mjerama Ministarstva zdravlja, radiće do 18 časova. Posebne mjere, kako je naveo Galić, biće uvedene Budvi i Tivtu, zbog složenije epidemiološke situacije u tim opštinama.

Galić je istakao da se radno vrijeme privrednih društva i preduzetnika koji obavljaju neesencijalne usluge na teritoriji Crne Gore ograničava od 7h do 18h. Tu spadaju tržni centri, prodavnice obuće i odjeće, kozmetički saloni, teretane, kafići, kladionice, restorani…

Privredna društva i preduzeća sa esecnijalnim djelatnostima, kako je naveo direktor IJZ, radiće kao do sada.

Posebne mjere za Budvu i Tivat

U Budvi i Tivtu zabranjeni su javni skupovi na otvorenom i zatvorenom, zabranjen rad ugostiteljskih objekata, privrednih društava koji se bave prodajom neprehrambenih proizvoda, a dozvoljen je rad službama koje pružaju usluge od javnog interesa.  U ovim opštinama, kako je saopštio Galić, obustavlja se rad u vaspitno-obrazovnim ustanovama – vrtići, škole, fakulteti, i prelazi se na onlajn nastavu. 

Zabranjuju se sportske manifestacije, a kako je kazao Galić, mjere se ne odnose na treninge sportista koji se redovno testiraju.

„Građanima Budve i Tivta preporučuje se da ne napuštaju teritorije tih opština kako bi se spriječilo širenje epidemije“, kazao je direktor IJZ.

Ulazak u Crnu Goru

Galić je naveo da crnogorski državljani i stranci, osim iz Velike Britanije i Sjeverne Irske, mogu da ulaze u Crnu Goru preko svih graničnih prelaza uz negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata.

„U Crnu Goru mogu da uđu građani Francuske, Portugala, Španije, Danske, Holandije, Republike Irske, Belgije, Češke, Izraela, Malte, Estonije, Letonije, SAD-a, Južnoafričke Repubike, Indije, Libana, Litvanije, Brazila, Bahreina i Libana“, rekao je Galić na konferenciji.

Muzika ni sa razglasa, konkursi za još medicinara

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović dodala je da će saopštene mjere važiti narednih dana, s mogućnošću korekcije. 

 Borovinić Bojović je saopštila da se ugostiteljskim objektima zabranjuje puštanje muzike sa razglasa, kao i već važeća zabrana muzike uživo. 

 Borovinić Bojović je saopštila da se ugostiteljskim objektima zabranjuje puštanje muzike

 „Radićemo na organizaciji otvaranja jednog kovid centra za Jug Crne Gore. Važno je i da smo postigli dogovor da u Budvi od sjutra počne sa radom patronažna služba za kovid bolesnike, tako da će ti pacijenti moći da dobijaju svoje terapije kući“, saopštila je Borovinić Bojović.

Ona je saopštila da je popunjenost bolničkih kapaciteta u ovom momentu 67,9 odsto, što je, kako je istakla, jedan od glavnih razloga zbog kojih su uvedene restriktivnije mjere.

Kadrovski kapaciteti u medicinskim ustanovama su ograničeni i to se, kako je navela Borovinić Bojović, ne može promijeniti preko noći.

„Svakako ćemo otvoriti konkurse za prijem novih medicinskih sestara i doktora u opštinama gdje to bude potrebno“, kazala je ministarka.

Borovinić Bojović je ponovila da mjere neće dati rezultate ukoliko se ne uvažavaju i poštuju.

„Mjere su preduslov kontrole bolesti i jedini siguran način da se transmisija smanji“, poručila je ona. Dodala je da su u Podgorici i svakoj lokalnoj samoupravi organizovani operativni štabovi, na čijem su čelu predsjednici opština.

„Inspekcijske službe, osobito u Budvi, prilično su zatajile, jer je bilo potrebno da ranije alarmiraju operativnii štab, kako bismo reagovali“, istakla je Borovinić Bojović. 

Inspekcijske službe, osobito u Budvi, prilično su zatajile, jer je bilo potrebno da ranije alarmiraju operativni štab, saopštila je ministarka zdravlja

Posljednja dva mjeseca intenzivno radimo na nabavci kvalitetnih i sigurnih vakcina, kazala je ministarka zdravlja, na pitanje novinara o vakcinama.

„Što se tiče bilateralnih odnosa sa proizvođačima, uradili smo, kao zemlja i Vlada, sve što je do nas. U iščekivanju smo dolaska ruske vakcine, i to sada ne zavisi od nas, već od države Rusije i Sputnjik V, koje će najvjerovatnije prve stići u Crnu Goru. Tačan datum vam ne mogu reći, imam informaciju da ćemo dan ili dva prije nego vakcine krenu u Crnu Goru dobiti obavještenje“, saopštila je Borovinić Bojović.

Što se tiče Fajzer vakcina, ministarka je istakla da je takođe urađeno sve što je bilo u mogućnosti Crne Gore.

„Bilateralni odnosi sa Fajzerom su u finalnoj fazi, ali dolazak ne zavisi od nas, već kojim će tempom oni isporučivati vakcine, ne samo nema, nego i regionu“, navela je ona i dodala: „Vakcine dolaze etapno, i ako čujete da su negdje u regionu došle vakcine, to podrazumijeva da je to dogovoreno još u junu. Pitanje zašto vakcine još nijesu stigle u Crnu Goru primarno je trebalo uputiti prethodnoj Vladi.“

Ministarka je navela da u resoru zdravlja smatraju da je do sada urađeno sve što je bilo u njihovoj moći, te da imaju jasnu viziju za dalji rad.

„Smatram i želim da kompletan zdarvstveni sistem i zdravlje građana udaljim od političkih rješenja. Naravno da kad prethodna vlast nema šta da kaže, da će optruživati one koji se tu sada nalaze. Ovu poziciju vidim ko veliki trud rad i odricanje, dok bude ministarka zdravlja, to će biti jedini cilj kojim ću se rukovoditi. Ja sam odgovorna građanima Crne Gore i Vladi“, kazala je Borovinić Bojović. 

Trend rasta broja oboljelih

Galić je istakao da je u Crnoj Gori evidentiran trend povećanja oboljelih od korona virusa. Nakon epidemiološki rizičnih događaja, imali smo pad u oboljijevanju, da bi u posljednje dvije sedmice, kako je istakao Galić, bilježimo porast broja oboljelih.

„Procenat novoboljelih u odnosu na testirane je takođe veći, od 25 do 30 odsto u prosjeku. Broj preminulih kretao se od 20 do 37 na nedjeljnom nivou“, naveo je Galić na konferenciji za medije. 

Ignorisanje medija?

Na pitanje zašto ministarka odbija da odgovori na pitanja novina i ignoriše medije, ministarka je rekla da nije imala tu namjeru.

„Ne kažem da tu nema i moje greške. Mi smo juče čitav dan bili na Komisiji donoseći ove mjere. Nisam mogla da odgovorim konkretno o mjerama. Što se tiče pitanja o ugovorima o vakcinama, imamo ugovore o povjerljivosti sa proizvođačima koji su identični u svim zemljama svijeta. Da se ne bi bilateralni odnosi poremetili, ne smijemo da iznosimo pojedine podatke“, navela je ona.

Dodala je da je Ministarstvo zdravlja najaktivnije i najizloženije pitanjima novinara, i zamolila za razumijevanje.

KCCG: Životno ugrožena 42 kovid pacijenta 

U Kliničkom centru Crne Gore trenutno se liječi 93 kovid pacijenata, od kojih je 42 životno ugorženo, saopštio je medincinski direktor Kliničkog centra Crne Gore Zoran Terzić.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još