Nove mjere:U kafiće, restorane, noćne klubove, diskoteke i na utakmice samo sa QR kodom sa potvrde

 Nove mjere:U kafiće, restorane, noćne klubove, diskoteke i na utakmice samo sa QR kodom sa potvrde

Vlada Crne Gore usvojila je mjere koje će važiti od danas do 20. avgusta. Mjere su predstavljene na redovnoj konferenciji Instituta za javno zdravlje, Ministarstva zdravlja i KCCG.

I. Ulazak u unutrašnjost restorana, kafića, kao i ulazak u noćne klubove i diskoteke, nezavisno od toga da li rade na otvorenom ili zatvorenom omogućava se samo uz najmanje jedan od sljedeća četiri dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde:

1) Da je osoba u cjelosti vakcinisana ili da je primila prvu dozu vakcine protiv COVID19 virusa;

2) Da osoba posjeduje negativan PCR test na COVID19 virus koji nije stariji od 72 sata;

3) Dokaz da je osoba preboljela COVID19 infekciju, odnosno dokaz da je prošlo ne manje od 14 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR testa;

4) Dokaz o negativnom brzom antigenskom testu koji nije stariji od 48 sati;

Jedan od ovih uslova moraju da ispunjavaju svi zaposleni u ugostiteljstvu.

Vlasnici ugostiteljskih objekata u obavezi su da odrede lice koje će kontrolisati posjedovanje dokaza o vakcinaciji ili negativnim testovima.

Od lica koja imaju do 18 godina NE zahtijeva se da ispunjavaju bilo koji od ovih uslova OSIM prilikom ulaska u diskoteke ili noćne klubove. U tom slučaju, moraju pokazati jedan od četiri propisana uslova (vakcinacija, PCR ili brzi antigenski test).

II. Pod istim uslovima omogućava se prisustvo sportskim manifestacijama na otvorenom i zatvorenom.

III. Masovna okupljanja i festivali koji ne mogu da se iskontrolišu na ograničenom prostoru putem Nacionalne COVID potvrde ODLAŽU se do 20. avgusta. To su događaju poput Bokeške noći, karnevala i sl.

Ekonomske i finansijske mjere donosi Vlada Crne Gore

Crnogorska javnost treba da zna da, shodno nedavno usvojenim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, mjere koje su, osim na zdravlje građana, od uticaja i na ekonomsko i finansijsko stanje u zemlji donosi Vlada Crne Gore. O mjerama koje će danas biti predstavljene izjasnili su se svi u izvršnoj vlasti, kazala je Slavojka Šuković, načelnica Direkcije za normativnu djelatnost u Ministarstvu zdravlja Crne Gore.

Vlada, kako je navela ona, donosi mjere koje se odnose na zabranu, odnosno ograničenje ulaska u Crnu Goru, zabranu i ograničenje rada privrednih subjekata, kao i obavljanje drugih djelatnosti koje pogoduju prenošenju i širenju zarazne bolesti COVID-19.

„S druge strane, Ministarstvo zdravlja može, na predlog Instituta za javno zdravlje da naredi mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti i mi donosimo naredbe kojima se te mjere naređuju. To su npr. nošenje maske, držanje odstojanja, određivanje broja prisutnih na otvorenom i zatvorenom prostoru… Dakle, o svim suštinskim odlukama mora da se izjasni kompletna Vlada Crne Gore“, kazala je Šuković.

Dosadašnje potvrde i dalje važe, skeniranje traje dvije sekunde, od sjutra i online preuzimanje

Svi građani koji su do sada dobili potvrde o vakcinaciji, nezavisno od toga da li su vakcinisani jednom ili objema dozama, te potvrde mogu da koriste i za ulazak u restorane, kafiće, diskoteke, noćne klubove i sportske objekte, kazao je Aleksandar Sekulić generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje

Građani koji se ubuće budu vakcinisali ili radili PCR ili brzi antigenski test, prema njegovim riječima, dobiće Nacionalnu COVID potvrdu koja se izdaje na vakcinalnom punktu ili kod izabranog ljekara. Na njoj se nalaze svi podaci:

1) Dokaz o jednoj ili obje doze vakcine;

2) Negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata;

3) Pozitivan PCR koji je stariji od 14 dana i nije stariji od 180 dana;

4) Negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

„Naglašavam da očekujemo da će uskoro, najdalje do ponedeljka, preuzimanje Nacionalne digitalne potvrde preko portala ezdravlje biti omogućeno u narednih 24 sata. Na taj način ćemo skratiti put građanima koji ispunjavaju jedan od četiri propisana uslova – neće morati da idu ni na vakcinalni punkt ni kod izabranog ljekara, već će potvrdu preuzimati online“, kazao je 

S obzriom na to da se vlasnici ugostiteljskih i sportskih objekata pitaju kako će da provjeravaju potvrde – odgovor je:

„lako, treba im pametan telefon sa kamerom ili besplatna aplikacija za očitavanje QR koda. Kada kameru približite QR kodu, prikazuje se link koji otvara ezdravlje na kom se zelenom bojom potvrđuje da ispunjavate makar jedan od četiri tražena uslova. Ukoliko ne ispunjavate nijedan od propisanih uslova, pojaviće se crvena boja koja je dokaz da ne možete proći dalje. QR kod važi uz lični identifikacioni dokument“, pojasnio je on.

U slučaju potrebe, biće formirana tri COVID centra: Sjever, centar i jug, KCCG da radi u punom kapacitetu

Kao šef Koordinacionog tima za praćenje procesa imunizacije podsjećam javnost da smo preduzeli sve mjere za što komforniji proces imunizacije za građane Crne Gore, kazao je na pres konferenciji direktor Doma zdralvja Podgorica Danilo Jokić.

„Podsjećam da, osim na vakcinalnim punktovima, građani u Crnoj Gori mogu se vakcinišu i dalje kod kuće ili na poslu u slučaju da je iz jedne familije prijavljeno dvoje, a iz firme više od četvoro ljudi. Juče smo, na zahtjev građana, otvorili punktove u Tuzima i Golubovcima. Pozivam sve građane u svim sredinama da ako imaju slične potrebe da reaguju i da se obrate podgoričkom Domu zdravlja“, kazao je Jokić i dodao:

„Od ponedjeljka, 2. avgusta pa do kraja septembra u Crnu Goru će stići preko 100 hiljada Fajzer vakcina. One će stizati u manjim kontigentima na nedjeljnom nivou i biće dijeljene svim crnogorskim gradovima jer smo prethodno obezbijedili uslove da svaki dom zdravlja ima mogućnost da čuva ove vakcine na propisanoj temperaturi.“

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović je u Skupštini nedavno saopštila da u Crnoj Gori trenutno raspolaženo sa 326 COVID postelja koje momentalno mogu biti proširene na 830.

„U tom smislu vas informišem da ćemo, u slučaju potrebe, zdravstveni sistem organizovati tako da ćemo COVID pacijente usmjeravati u tri zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa: sjever, centar i jug. Ističemo da će Klinički centar Crne Gore morati da radi u punom kapacitetu, uz naravno, određeni broj i COVID postelja“, zaključio je Jokić.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još