Novi soj koronavirusa najvjerovatnije stigao u Crnu Goru

 Novi soj koronavirusa najvjerovatnije stigao u Crnu Goru

Foto: iStock

Novi soj koronavirusa je najvjerovatnije stigao u Crnu Goru. Prema saznanjima CdM-a, jedan pacijent je zaražen, a čeka se zvanična potvrda analiziranog uzorka koji treba da stigne iz laboratorije u Njemačkoj.

Institut za javno zdravlje je prije nekoliko dana poslao uzorke kako bi se utvrdilo da li među njima ima novog soja koronavirusa.

Upozorenje

Epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Karolina Hajduković je upozorila građane da ako su već preležali korona virus ne mora da znači da neće oboljeti od nekog novog soja virusa.

“Problem su kombinovane mutacije, i to nas brine, jer to može da uslovi lakšu transmisiju virusa, a sa druge strane i mogućnost da zaobiđe imuni odgovor domaćin. Što bi u prevodu značilo da ako osoba oboli od kovida-19, pa se javi neki novi soj, ne mora da znači da neće da oboli ponovo, što je jako važno da ljudi znaju”, rekla je Hajdukoviću Jutarnjem programu TVCG.

Nakon što se novi soj koronavirusa pojavio u Britaniji, veliki broj zemalja ukinulo je letove za tu zemlju.

Zbog pojave novog soja koronavirusa cnogorski državljani i stranci iz Ujedinjenog Kraljevstva u Crnu Goru mogu ući samo sa negativnim testom ne starijim od 72 časa, saopštio je državni sekretar Ministarstva zdravlja Borko Bajić.

Britanski soj koronavirusa stigao je prije nekoliko dana i u Srbiju, a donijela ga je putnica iz Londona.

Simptomi novog soja koronavirusa

Najčešći simptomi zaraznijeg novog soja koronavirusa razlikuju se donekle od dosadašnjih simptoma prvobitnog virusa, pokazala je nova strudija. Zaraženi novim sojem najvjerovatnije će razviti simptome na koje smo dosad navikli kod korone – kašalj, bol u grlu, umor i bolove u mišićima, ali s druge strane, znatno manje je prijavljeno slučajeva gubitka čula mirisa i ukusa što je još jedan razlog, pored veće zaraznosti, zbog kojeg se ovaj soj mnogo brže širi, objavljeno je u studiji engleskog Državnog zavoda za statistiku (ONS).

Dosad smo se već navikli na gubitak ovih čula kao ključni simptom i uz to smo lako prepoznavali da je ono od čega bolujemo upravo kovid 19. Međutim, to bi moglo da se promeni ukoliko novi soj prevlada, što otežava samoprepoznavanje zaraze.

S druge strane, problemi sa varenjem, kratak dah i glavobolja javljaju se u jednakoj mjeri.
Zanimljivo je da simptome nisu utvrdili ljekari, već su ih oboljeli sami prijavljivali, a istraživanje obuhvata period od sredine novembra prošle godine do prij nekoliko dana, piše Jutarnji list.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još