Obilježena godišnjica pobune mornara u Boki Kotorskoj

 Obilježena godišnjica pobune mornara u Boki Kotorskoj

Godišnjica pobune mornara u Boki Kotorskoj danas je tradicionalno obilježena polaganjem vijenaca u Đenovićima.

Vijenac je kod spomen ploče na zgradi Mjesne zajednice Đenović položio predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Nikola Samardžić, u more ga je položio sekretar za društvene djelatnosti i sport, Darko Klasić, a na kuću Vrankovića kao mjesto pobune Predrag Velfel, u ime hercegnovske podružnice Bokeljske mornarice.

Prisustvovali su predstavnici Mjesne zajednice Đenović i mještanka, odbornica lokalnog parlamenta Tatjana Fanfani.

Zbog važećih epideimoloških mjera, ceremonija je ove godine organizovana skromnije nego inače, bez brojnih mještana i Mjesne muzike Đenović koja predvodi povorku od Mjesne zajednice do kuće Vrankovića i nazad. 

Pobuna mornara u Boki Kotorskoj odigrala se prije 103 godine, 1. februara 1918. godine, tačno u podne, na brodovima „Sankt Georg” i „Gea”. U tom trenutku, Boka je bila dio Austrougarske i zbog svog strateškog položaja predstavljala izuzetno važnu pomorsku bazu. Toga dana, oko 6.000 mornara austrougarske ratne flote uzelo je zapovjedništvo u svoje ruke i istaklo crvene zastave na oko 40 brodova u zalivu, a upravo ispred Đenovića je bio stacioniran najveći broj brodova.

Pobunjeni mornari ustali su protiv osvajačkog rata koji su vodile Njemačka i Austrugarska i protiv loših uslova života na ratnim brodovima. Iako je pobuna vrlo brzo ugušena, ovaj događaj ostao je zapamćen kao primjer zajedničke borbe za prestanak ratnih sukoba, mir i bolje uslove za život i rad.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još