Od petka u Crnoj Gori Nacionalna digitalna COVID potvrda

 Od petka u Crnoj Gori Nacionalna digitalna COVID potvrda

Crna Gora će, uoči pridruživanju EU digitalnom COVID sertifikatu, dobiti Nacionalnu digitalnu COVID potvrdu koja treba da bude u upotrebi od petka, kada se očekuje da Vlada objavi korigovane mjere u borbi protiv korona virusa, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Iz tog resora podsjećaju da je ranije najavljeno da će u noćnim klubovima, diskotekama i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata moći da borave samo oni koji ispunjavaju određene uslove.

Kako su naveli iz Ministarstva, Nacionalna digitalna COVID potvrda sadržaće podatke o tome da je osoba u cjelosti vakcinisana ili je primila prvu dozu vakcine, datum i vrijeme negativnog PCR testa na COVID19 virus (prihvata se negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata).

Potvrda će sadržati i dokaz da je osoba preboljela COVID19 infekciju, odnosno da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa, kao i dokaz o negativnom brzom antigenskom testu (prihvata se BAT koji nije stariji od 48 sati).

Ministarstvo zdravlja implementira ovaj projekat u saradnji i zahvaljujući UNDP-u.

Iz tog resora su pojasnili da je digitalna COVID potvrda besplatna, i dostupna je u papirnom ili digitalnom obliku, a može se sačuvati i prikazati na mobilnom telefonu.

„Suštinska razlika između digitalne i papirne verzije potvrde ne postoji, jer je QR kod u obje verzije garant validnosti podataka koji se prikazuju“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će se, s obzirom na to da Crna Gora generiše potvrdu o rezidentima i nerezidentima, koji u Crnoj Gori ispune jedan, ili više, od navedenih uslova, digitalna COVID potvrda izdavati kod bilo kog izabranog doktora, ili na bilo kojem vakcinalnom punktu.

„Takođe, potvrdu mogu izdavati i sve ostale institucije zdravstvenog sistema. Sve što je potrebno od dokumentacije da bi se izvadila digitalna potvrda jeste validan dokument, lična karta ili pasoš“, precizirali su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, korišćenje digitalne COVID potvrde je jednostavno.

„Uz lični dokument, dovoljno je prikazati QR kod. Kada se on skenira na ekranu će biti prikazano ime i prezime i datum rođenja, kao i takozvani „sistem semafora“ za sve četiri kategorije: vakcinalni status, PCR test, eventualno obolijevanje od COVID19 infekcije i brzi antigenski test“, naveli su iz Minstarstva.

Kako su kazali, ako je bilo koji od ta četiri elementa označen zelenom bojom, osoba ima status u skladu sa propisanim mjerama.

„Ovo je jako bitno zbog velikog interesovanja vlasnika i pružalaca usluga, a koji će biti u obavezi da, shodno mjerama, odrede osobu ili osobe koje će kontrolisati digitalne potvrde“, naglasili su iz Ministarstva.

Digitalna COVID potvrda je, kako se navodi, validna samo uz važeći dokument, ličnu kartu ili pasoš.

„Ona ne sadrži potpis i pečat, već je sigurnost obezbijeđena digitalno potpisanim QR kodom“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da se, kada je u pitanju status stranaca, u Crnoj Gori prihvata EU digitalni COVID sertifikat kao i svi digitalni sertifikati koji imaju QR kod.

U isto vrijeme, kako su naveli, postoji rješenje i za turiste koji posjeduju potvrdu o vakcinaciji bez digitalno potpisanog QR koda.

„Oni mogu da verifikuju svoju potvrdu u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi i ona će važiti sve dok borave u našoj državi“, pojasnili su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, ukoliko stranci nijesu vakcinisani, moći će, kao i državljani Crne Gore, o svom trošku da urade PCR ili BAT test.

„I time dobiju našu potvrdu koja će biti nužna za ulazak u diskoteke, noćne klubove i u unutrašnje prostorije kafića i restorana“, dodaje se u saopštenju.

U Ministarstvuz smatraju da će benefiti ovakvog sistema digitalne zaštite i upravljanja pandemijom odmah biti vidljivi.

„Mjere koje se oslanjaju na pravovremene i tačne podatke olakšaće svakodnevicu građanima, a omogućiće donosiocima odluka da donose mjere u skladu sa realnim kretanjem pandemije u Crnoj Gori“, kazali su iz tog resora.

To je, kako su naveli, prva faza implementacije nacionalne digitalne COVID19 potvrde.

„Sljedeći korak, na kom paralelno radimo, i za kog očekujemo da bude gotov za nekoliko nedjelja, jeste povezivanje sa Evropskom digitalnom potvrdom“, kaže se u saopštenju.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još