Odbor Udruženja turizma:Lockdown ako želimo ljetnju sezonu

 Odbor Udruženja turizma:Lockdown ako želimo ljetnju sezonu

Foto;luftika.rs

Neophodno je u Crnoj Gori što prije uvesti lockdown na tri sedmice ukoliko želimo da imamo ljetnju turističku sezonu, poručeno je sa sjednice Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore.

 Apelujemo na donosoce odluka da snažnim i efikasnim epidemiološkim mjerama do sredine aprila svedu epidemiološku situaciju na prihvatljiv nivo. Za uspješno odvijanje predstojeće ljetnje sezone, važno je plansko pristupiti masovnoj imunizaciji stanovništva Crne Gore uz dovođenja epidemiološke situacije pod kontrolu. Potrebno je emitivnim tržištima poslati poruku da smo sigurna destinacija koja primjenjuje globalno priznate epidemiološke mjere – zaključeno je na sjednici.

Ocijenjeno je da je predsezona izgubljena, a glavna ugrožena zbog nepovoljnih epidemioloških pokazatelja.

– Ukoliko bismo početkom aprila imali bitno manje pokazatelje pandemije, kao što su sada recimo u Hrvatskoj, mogli bismo pričati o planiranju ljetnje sezone. Nije tačno da će nas skupo koštati tri sedmice zaključavanja jer smo već u svojevrsnom lockdaunu. Potrebno je rigoroznije kažnjavati nepoštovanje mjera, Moramo zaštititi narod prvo zdravstveno pa ekonomski i svim silama se boriti protiv pandemije. Ako stignemo do maja sa ovakvim rezultatima biće kasno i to je surova realnost – ocjenjuje Žarko Radulović (Montenegrostars).

uristički poslenici smatraju da Crna Gora ove godine teško može da računa na goste iz zapadne Evrope, već na tržišta zemalja regiona, Ukrajine, Kazahstana i eventulano Rusije, i to samo ukoliko obezbijedimo bezbjedne uslove za boravak njihovih turista.

– Za uspješno odvijanje predstojeće ljetnje sezone, važno je pristupiti masovnoj imunizaciji stanovništva Crne Gore uz poruku da smo sigurna destinacija koja primjenjuje globalno priznate epidemiološke mjere i da držimo epidemiološku situaciju pod kontrolom – kazao je predsjednik Odbora Ranko Jovović.

Zatraženo je da se vakcinacija znatno ubrza, a da turistički radnici budu prioritetni za imunizaciju, jer je riječ o svojevrsnim ambasadorima države koji su u bliskom kontaktu sa stranim gostima.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić navela je da u ovom trenutku još ne možemo poslati poruku da smo bezbjedna destinacija, ali se intenzivno radi na predstavljanju naše turističke ponude u ino-medijima i privlačenju potencijalnih gostiju.

Neizbježna tema bilo je pitanje nacionalnog avio-prevoznika.

– Prije početka ljetnje sezone neophodno je omogućiti funkcionisanje i dolazaka turista vazdušnim putem letovima nacionalne avio kompanije – zaključeno je na sjednici.

Marko Radulović iz Montenegro Airlinesa smatra da je ova kompanija predstavljala vazdušni most crnogorskog turizma prema emitivnim tržištima, te da nije trebalo prekidati njen rad prije nego što se osposobi nova i dobije neophodne slotove i dozvole za koje se, kako kaže, čeka između tri i šest mjeseci. Istakao je i problem šta će biti sa već uplaćenim aranžmanima i kartama vrijednosti oko tri-četiri miliona eura.

Direkor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić, govorio je o nepovoljnim podacima koje su ostvarili u 2020 godini kada je u pitanju prihod i broj putnika.

– Svi zajedno moramo da pošaljemo apel za spas crnogorskog turizma. Zapadno tržište je pod znakom pitanja, ali postoji najava da će Lufthansa početi letove ka našoj destinaciji. Računamo na letove iz regiona, Ukrajine i Kazahstana, a neophodna je intenzivnija saradnja sa Velikom Britanijom i izraelom kao zemljama koje su postigle visok stepen imunizacije – smatra Danilo Orlandić.

Predstavnik Ministarstva zdravlja Radule Dragović istakao je da je neophodno veće povjerenje u mjere za borbu protiv pandemije, te da će one, uz vakcinaciju, u narednom periodu dati dobre rezultate. On je rekao da su predlozi Odbora veoma kvalitetni i doprinose očuvanju javnog zdravlja i ekonomije.

Privrednici smatraju da epidemiološke mjere koje se donose do početka ljetnje sezone, moraju se unaprijed planirati sa jasno određenim rokovima na: otvaranju granica, uslovima za ulazak turista u državu I uslovima poslovanja turističkih kapaciteta.Turistički privrednici smatraju da moraju biti uključeni u proces donošenja odluka i biti blagovremeno informisani o svim promjenama epidemioloških mjera, kako bi umjesto poslovne neizvjesnosti, mogli na vrijeme prilagoditi poslovanje.

Ocjenjuju da je u što hitnijem roku, neophodno valorizovati ili uskladiti Akcioni plan monitoringa i postupanja u slučaju pojave bolesti Covid 19 kod turista tokom boravka u Crnoj Gori. Neophodni su precizni protokoli kojim se definišu pravila postupaka i monitoringa koje treba da sprovedu izdavaoci smještajnih kapaciteta i nadležne institucije, kao i plaćanje troškova boravka, liječenja i odlaska turista u samoizolaciji ili oboljelim od Covid 19;

Dr Sanja Medenica iz Instituta za javno zdravlje kazala je da je u toku izrada Akcionog plana za postupanje u slučaju registrovanja zaraženih turista. Ona je kazala da se razmatra predlog da se turistički poslenici uvrste u prioritetnu grupu za imunizaciju, te da će to zavisiti od pristizanja vakcina.

Odbor je pozvao Vladu da snažnije i obuhvatnije ekonomski podrži turistički sektor, koji je izuzetno pogođen protivpandemijskim mjerama, i to subvencijama na zarade i kamate, reprogramima, zadržavanjem stope PDV- na sedam odsto. Narednim paketima podrške neophodno je obuhvatiti i lokalne turističke organizacije.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još