Održan prvi ekološki Hakaton: Tri nagrade za projekte reciklaže i komposta

 Održan prvi ekološki Hakaton: Tri nagrade za projekte reciklaže i komposta

Ilustracija

Climathon „2020. nije za bacanje“naziv je prvog ekološkog hakatona u Crnoj Gori koji je organizovala NVO “Gnijezdo” pod pokroviteljstvom EU, a u saradnji sa Ministarstvom nauke, Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i privrednicima.

Na takmičenju, koje  je bilo organizovano online, putem Zoom platforme za učesnike, žiri i mentore, učestvovala su 43 tima a izabrane su  tri najbolje ideje. Prvo mjesto i nagradu od tri hiljade eura osvojio je dvočlani tim „Komposter“za ideju o preduzeću koje bi preuzimalo organski otpad, prvenstveno od ugostiteljskih objekata u Glavnom gradu, i pretvaralo ga u kvalitetno đubrivo. Drugo mjesto i dvije hiljade eura osvojila je ekipa „Buttmade“ sa idejom za zasebno prikupljanje i reciklažu opušaka od cigareta, uz kasnije plasiranje na tržište proizvoda od plastike dobijene njihovom reciklažom. Trećeplasirana ekipa „BioCycle“ dobila je hiljadu eura za sprovođenje ideje o gradskoj kompost šemi kao neprofitna organizacija, koja bi dovela do umrežavanja stanara unutar jedne zgrade zahvaljujući zajedničkom kompostu.
Pored novčanih nagrada, pobjednički timovi su dobili poziv za podršku i mentorstvo Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u daljem razvijanju i realizaciji ideja, kao i poziv za učešće na sljedeći nivo takmičenja, kroz Climathon Global Awards, svjetsko takmičenje i ceremoniju koja će se održati 21. januara 2021. godine.
Climathon je do sada organizovan na šest kontinenata, u 56 zemalja i 145 gradova. Pokrenuo ga je prije pet godina Climate KIC, ekološki ogranak Evropske zajednice za znanje i inovacije (EIT), tijela Evropske unije, kako bi omogućio predstavnicima lokalnih institucija i građanima da se okupe na jednom mjestu i zajednički predlažu rješenja za ekološke izazove sa kojima se njihova zajednica suočava.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još