„Ohrabrujuće su vijesti o vakcinama, ali treba biti oprezno optimističan“

 „Ohrabrujuće su vijesti o vakcinama, ali treba biti oprezno optimističan“

Foto:DW

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebrejesus izjavio je da je u proteklih nekoliko dana objavljeno više ohrabrujućih vijesti u vezi s razvojem vakcine protiv koronavirusa, ali da su u toj organizaciji i dalje oprezno optimistični po tom pitanju.

Gebrejesus se iz kancelarije u Ženevi putem online platformi sastao sa stručnjacima iz oblasti epidemiologije, a tom prilikom je istakao da borba protiv pandemije kovid-19 ne predstavlja izbor između života i preživljavanja, već da je pobjeda nad virusom najbrži put za ekonomski oporavak u svijetu.

Prvi čovjek SZO posebno je ukazao na brzo širenje koronavirusa na sjevernoj hemisferi, prenosi N1. 

„Trenutno smo veoma zabrinuti zbog izuzetno loših epidemioloških slika u nekim državama. Posebno se to odnosi na Evropu i Ameriku u kojima su u više država zdravstveni radnici i sistemi na ivici sloma“, kazao je Gebrejesus. 

Lideri najrazvijenijih zemalja svijeta, odnosno grupe G20, sastaju se narednog vikenda, a Gebrejesus je kazao da je to dobra prilika da obećaju značajnu političku i novčanu podršku programima ACT Accelerator i COVAX koje SZO vodi s ciljem razvoja vakcine i lekova protiv koronavirusa i infekcije koju izaziva. 

„Tako zajedno možemo brzo okončati ovu pandemiju“, poručio je Gebrejesus i dodao da su Evropska komisija, Francuska, Španija, Južna Koreja i Fondacija Bila i Melinde Gejts već obećali 360 miliona dolara za program COVAX, čime je za taj program obećana ukupno 5,1 milijarda dolara. 

Dodao je da je za borbu protiv koronavirusa u 2021. godini potrebno prikupiti 23,9 milijardi dolara.

Avatar

Dubravka Perović

Pročitajte još