Ombudsman: Dan novinara podsjećanje na brojne probleme

 Ombudsman: Dan novinara podsjećanje na brojne probleme

Povodom velikog i značajnog jubileja 150 godina od izlaska prvog broja lista „Crnogorac“, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore čestita 23. januar -Dan novinara Crne Gore svim medijskim radnicima.

Ovakvi datumi uvijek su prilika da se, osim čestitki, upute i pozivi za unapređenje stanja u određenoj oblasti kao i da se ukaže na važnost novinarske profesije.

Na osnovu domaćih i međunarodnih izvještaja, praćenja stanja i događaja u ovoj oblasti, stiče se utisak da status novinara i dalje ne održava značaj uloge koji oni imaju u društvu. Tokom prethodne godine nije učinjeno mnogo da bi se ova slika popravila, a medijska scena suočavala se sa slučajevima privođenja i hapšenja novinara, prijetnjama i uvredama kojima su izloženi zbog obavljanja svog posla, dominatno u onlajn sferi, kao i negativnim uticajem korona virusa na rad (koji je potvrdilo 86% zaposlenih anketiranih u okviru istraživanja Sindikata medija). Dalje, neriješeni slučajevi ubistva, pokušaja ubistava i napada iz prethodnog perioda, nesređen radno pravni status dijela zaposlenih, zabrinjavajuća finansijska situacija u većini lokalnih javnih emitera, uz izraženu podijeljenost medijske zajednice ali i borbu sa lažnim vijestima- već izvjesno vrijeme usporavaju očekivani napredak.

I pored problema na koje ukazuje i sama novinarska profesija, njeni pripadnici ipak su bili istaknuti u prvim redovima angažovanosti i rizika u periodu pandemije, kada smo imali naglašenu potrebu svih građana za pouzdanim i pravovremenim informisanjem. Ono što je takođe potreba svih članova demokratskih zajednica jeste novinarstvo lojalno građanima i pravilima struke, što je najjednostavniji put za jačanje profesionalnog povjerenja i kvaliteta rada. U kontinuitetu ukazujemo i na važnu ulogu odnosno moć medija da utiču na kreiranje atmosfere u društvu kada je javnost oštro podijeljena po određenim pitanjima i tu, iz ugla zaštite i unapređenja ljudskih prava, očekujemo dodatan doprinos podsticaju tolerancije, kulture dijaloga i ja

anju demokratskih kapaciteta zajednice.

Na kraju, podsjećamo i na obavezu svih nosilaca javnih ovlašćenja da moramo učiniti sve kako bi stvorili pretpostavke za nesmetan rad novinara, osigurali njihovu bezbjednost i nezavisnost, ali i budemo spremi da podnesemo kritiku i kontrolnu ulogu medija a time i učinimo transparentnim svoj rad, na dobrobit svih građana/ki Crne Gore.

(Institucija Zaštitnika ljudksih prava i sloboda Crne Gore)

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još