Ombudsman:U Psihijatrijskoj bolnici obavezna obuka za rad sa uznemirenim pacijentima

 Ombudsman:U Psihijatrijskoj bolnici obavezna obuka za rad sa uznemirenim pacijentima

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda preporučio je Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Dobroti da sprovede hitnu obuku za sve službenike na temu postupanja sa uznemirenim pacijentima, navodi se u nedavno objavljenom izvještaju o radu Ombudsmana za prethodnu godinu, a povodom fizičkog povređivanja pacijenta od strane stomatologa u bolnici, piše Dan.

U izvještaju o pritužbama na rad Specijalne bolnice za psihijatriju se navodi da se jedna žalba odnosila na prava lica lišenih slobode i četiri na zabranu mučenja i surovog neljudskog ili ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja.

Zaštitniku je pacijent sa Odjeljenja za liječenje bolesti zavisnosti kazao da ga je stomatolog u bolnici, dr H.H. fizički napao, kojom prilikom mu je udarcem pesnicom u glavu polomio nos i nanio druge tjelesne povrede.

“Zaštitnik je nakon sprovedenog ispitnog postupka utvrdio da je postupanjem stomatologa povrijeđeno pravo na fizički integritet podnosioca pritužbe i dao preporuke Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru da u budućem periodu sprovede hitnu obuku na temu postupanja sa uznemirenim pacijentima za sve službe podrške u bolnici, odnosno njihove službenike koji su u kontaktu sa pacijentima, uključujući i radnike koji vrše poslove obezbjeđenja bolnice. SBP je najavila da će postupiti u skladu sa preporukom u vezi sa čim je preduzela korake”, ističe se u izvještaju Zaštitnika.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još