Online sastanak:Rano obrazovanje je veoma važno

 Online sastanak:Rano obrazovanje je veoma važno

Predsjednik Opštine, Vladimir Jokić, učestvovao je na UNESCO online događaju iz oblasti ranog obrazovanja i blagostanja djece predškolskog uzrasta.

Sastanak je održan u okviru inicijative „Inkluzivni inovativni dijalog ka Strategiji globalnog partnerstva“,  nastale na inicijativu holandske princeze Lorentijen, a usmjerenu na dostizanje 4 Cilja Održivog razvoja – obrazovanja za sve.

Poziv za sastanak predsjedniku Jokiću uputila je zamjenica generalna direktorice UNESCO za obrazovanj, Stefanija Đianini, a sastanku su prisustovali ministri obrazovanja iz brojnih država, ali i predstavnici međunarodnih organizacija (UNESCO, UNICEF), kao i stručnjaci iz oblasti obrazovanja.

Posebni gosti panela bili su rijetki predstavnici lokalnih uprava, među kojima i predsjednik Jokić.

U svom obraćanju predsjednik Jokić naglasio ja važnost dijaloga unutar zajednica, ali i između regiona, te istakao njegovu namjeru da Kotor kreira javne politike koje će biti usmjerene na otvorenost grada za sve, pogotovo za najmlađe.

Naglasio je da se tokom krize izazvane korona virusom, kao i prateće ekonomske krize, upravo ovaj sektor obrazovanja pokazao kao najosjetljiviji. On je istakao ulogu ranog obrazovanja za cjeloživotno obrazovanje, te potrebu da javne politike koje tretiraju ovu oblast budu promovisane na svim nivoima i u svim strateškim dokumentima. Naglašavajući da upravlja mediteranskim gradom koji ima dva UNESCO statusa, istakao je da međunarodni standardi za takve lokalne zajednice ne predstavljaju novost. Naprotiv,  iskustvo Kotora sa standardima svjetske baštine, može biti od izuzetne važnosti za promociju drugih međunarodnih standarda i njihovo uvođenje u svakodnevne prakse. Dogovoren je nastavak saradnje u narednom periodu, a predsjednik Jokić je naglasio da Kotor može poslužiti kao svojevrsna laboratorija za unapređenje saradnje i svih javnih politika, saopštili su iz Kabineta predsjednika Opštine Kotor.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još