Opština Kotor partner na projektu “LGBTI set politika i smjernica za lokalne samouprave”

 Opština Kotor partner na projektu “LGBTI set politika i smjernica za lokalne samouprave”

Opština Kotor je partner na projektu “LGBTI Policy Guidelines for local governments”zajedno sa još 19 gradova/članica mreže Rainbow cities. Projekat je odobren od strane Evropske unije, a u njemu učestvuju gradovi Aarhus, Amsterdam, Berlin, Barselona, Brisel, Briž, Keln, Kork, Esch, Hamburg, Hanover, Kotor, Leuven, Ljubljana, Mannheim, Nuremberg, Paris, Rotterdam i Beč.
Glavni događaji čine dvije radionice u 2021. godini, dva okrugla stola u 2022. godini i posljednji glavni događaj će biti prezentacija seta politika u oblasti promocije i zaštite prava i sloboda LGBTI osoba, kao i smjernica u borbi protiv diskriminacije LGBTI populacije. Navedeni set politika će biti dostupan u vidu knjige, koja će biti prevedena na devet jezika. Dvije radionice u 2021. godini održane su u Briselu (01. i 02. jun online) i Berlinu, dva okrugla stola u 2022. godini održaće se u Aarhusu i Korku, a posljednji glavni događaj koji je ujedno i finalna prezentacija održaće se u Kotoru (septembar 2022. godine).

Ovaj projekat omogućiće projektnim partnerima da razmjene svoja iskustva kako bi identifikovali uobičajene probleme i moguća rešenja prilikom izrade LGBTI politika na lokalnom nivou.

Podsjetimo, Opština Kotor je članica organizacije Rainbow Cities Network. Rainbow Cities je mreža međunarodnih gradova koji se bave LGBTIQ+ politikom. Cilj navedene mreže je razmjena iskustva i znanja evropskih gradova o LGBTIQ+ politici. Međunarodni gradovi koji sarađuju u mreži Rainbow Cities su: Berlin (Njemačka), Bergen (Norveška), Brisel (Belgija), Dumphries i Galovej (Škotska), Ženeva (Švajcarska), Gent (Belgija), Briž (Belgija), Hamburg (Njemačka), Keln (Njemačka), Madrid (Španija), Barselona (Španija), Mexico City (Mexico), Brajton (Engleska), Minhen (Njemačka), Ljubljana (Slovenija), Torino (Italija), Bolonja (Italija), Istanbul (Turska), Beč (Austrija), Pariz (Francuska), Cirih (Švajcarska), Oslo (Norveška), a iz Holandije Amsterdam, Hag, Nijmegen, Roterdam i Utreht.

Glavni ciljevi mreže su povećanje vidljivosti LGBTIQ+ zajednice, djeljenje iskustava, stručnosti, materijala, dobrih praksi i izazova, zajedničkih akcija u oblasti LGBTIQ+ politike, razvoj projekata na međunarodnom nivou između dva ili više gradova članica.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još