Osnovna škola u Risnu čuvar tradicije i rasadnik talenata

 Osnovna škola u Risnu čuvar tradicije i rasadnik talenata

Pedagoška tradicija u Boki je veoma duga i bogata. Najstarija škola je osnovana u Kotoru u XIII kao osnovna, a tokom XIV vijeka je prerasla u višu srednju školu. Iz nje su izrasle današnje osnovne i srednje škole Kotora. Iz pedagoške dokumentacije s kraja XIX vijeka, saznajemo da je školske 1896/97. godine u Boki bilo 45 državnih i 3 privatne škole kojima je bilo obuhvaćeno više od 78% djece školskog uzrasta.

Osnovna škola “Veljko Drobnjaković” u Risnu, kao matična škola nastavlja rad i pedagošku tradiciju starih škola Risna, Morinja, Perasta i Krivošija.

Od 1951.godine škola je osmogodišnja a u jednom periodu od 1956-79  imala je odjeljenja i učitelje pri Specijalnoj bolnici “Vaso Ćuković”u Risnu za bolesnike školskog uzrasta koji su tu liječeni na duže vrijeme.

Sadašnje ime, prvoborca iz II svjetskog rata, Veljka Drobnjakovića, nosi šest decenije i skoro će toliko vremena proći od kad je postala matična škola objedinjavajući rad starih škola Risna, Perasta, Morinja i Krivošija.

Foto: školska arhiva

Najstariji podatak o školi u Risnu odnosi se na stari Rizon iz II vijeka p.n.e. Medu mnogim natpisima iz bogatog arheološkog lokaliteta Risna nađen je i jedan, u arheologiji nazvan Dionizijev natpis.

Vrlo zanimljiv podatak je i to da je 1835. godine formirana  Biblioteka Opštestva Risanskoga, prva i najstarija narodna biblioteka u Crnoj Gori, a pratile su je mnogobrojne privatne biblioteke koje su se formirale na principu prenumeracije za sva značajnija djela štampana na našem jeziku.

Od 1951.g. škola je osmogodišnja. U jednomm periodu (1956-79) vodeći brigu o svakom pojedincu škola je imala odjeljenja i učitelje pri Specijalnoj bolnici “Vaso Ćuković”u Risnu za bolesnike školskog uzrasta koji su tu liječeni na duže vrijeme.

Od 15. februara 1959. godine škola nosi ime po Veljku Drobnjakoviću, prvoborcu iz II svjetskog rata, a od školske 1963/64. postaje matična škola objedinjavajući rad starih škola Risna, Perasta, Morinja i Krivošija. Sa znatno manjim brojem đaka, zbog migracije stanovništva, opstaju područna odjeljenja u Perastu i Morinju.

Generacije đaka koje je iznjedrila risanska škola danas su uspješni pravnici, ljekari, umjetnici….Zaposleni i dalje njeguju vrijednost svakog minuta provedenog u školi. Iako su I oni, kao I sve škole u Crnoj Gori, u ovom trenutku na ispitu primjene novih mjera, iz uprave škole kažu da su se dobro snašli i organizuju rad u školi prema smjernicama Ministarstva prosvjete.

Foto:školska arhiva

Kako je Risan poznat po pisanom tragu u Osnovnoj školi “Veljko Drobnjaković” prošle godine počela je sa radom Literarno – novinarska sekcija koja je brzo  pripremila svoj časopis ‘’Đački mozaik’’.

– “Đački” jer ga priređuju đaci, a mozaik kao asocijacija na Rimske mozaike po kojima je naš grad prepoznatljiv u svijetu.  U saradnji sa Novinarskom sekcijom na engleskom jeziku i Informatičkom sekcijom, objavili smo prvi broj časopisa u elektronskom izdanju. Uprkos pandemiji od marta, uspjeli smo da se vratimo u prave tokove i objavili i drugi broj časopisa krajem maja, takođe u  elektronskoj formi”, rekla je za Portal Kotor nastavnica maternjeg jezika Milena Kelemen, koja je uz podršku kolega I đaka uspjela i da u novonostaloj situaciji održi I motiviše rad učenika, a ljubiteljima pisane riječi kroz svoje tekstove ožive Risan, prijestonicu kraljice Teute.

Avatar

Dubravka Perović

Pročitajte još