Otvaranje 34. izdanja Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala obilježilo „ruganje“ sa himnom

 Otvaranje 34. izdanja Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala obilježilo „ruganje“ sa himnom

Otvaranje 34. izdanja Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala obilježilo „ruganje“ sa himnom.

Umjetnica Natalija Radić koja je izvodila himnu izvinila se i preuzela svu odgovornost na sebe.

„Izvinjavam se organizatorima festivala i svima koji poštuju Crnu Goru što se u jednom trenutku u drugoj strofi himne desila memorijska blokada vezana za tekst“, kazala je Radić u izjavi za TVCG.

Navela je da je sinoć bila lošijeg zdravstvenog stanja.

„Bila sam pod velikim pritiskom i stresom jer se nijesam zdravstveno osjećala dobro, a bilo je prekasno da otkažem nastup. Kao profesionalac vrlo dobro znam tekst naše himne i nikad mi se ovako nešto nije desilo. Ovo je moja zemlja, tu sam odrasla, školovala se i osjećam pripadnost ovoj državi. Zaista duboko žalim i preuzimam svu odgovornost i nikako ne bih voljela da se ovaj događaj politizuje jer poštujem i volim svoju zemlju, njene narode i simbole, a naročito njenu predivnu himnu“, poručila je Radić.

Podsjetimo, na Kanli Kuli je svečano otvoreno 34. izdanje Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala, a državna himna tom prilikom je izvedena u izmijenjenoj verziji.

Iz Demokratske partije socijalista najavili su da će podnijeti prijavu, a organizatori su poručili da je riječ o nenamjernom propustu.

Kadrovi partija koje imaju problem sa crnogorskom državnošću sada su počeli da zloupotrebljavaju do skoro prestižne smotre kulture. To im nećemo dozvoliti“, objavio je generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović na Tviteru.

Predsjednik Savjeta festivala Nikola Vukčević kazao je da nije postojala nikakva loša namjera. Djevojka je, kaže, himnu pjevala uživo i trema je učinila svoje. Poručio je da ne postoji nikakva zavjera, niti dvije himne naše zemlje.

Za lokalne medije “ Radio Jadran“ i „RTHN“ izvrnuto intoniranje državne himne nije tema za osvrt ili kritiku. Ako znamo ko su njihovi finanasijeri to i nečudi.

Posebno ne čudi da se to desilo, i dešava, samo u Herceg Novom gdje je na čelu institucije kulture JU Herceg fest Gordana Porobić Krcunović koja zdušno podržava sve anti crnogorsko i učesnica je litija.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još