Laboratorija za PCR testove u Kotoru od velikog značaja za državu i region

 Laboratorija za PCR testove u Kotoru od velikog značaja za državu i region

Najmodernija laboratorija za PCR testove otvorena je u kotorskom Domu zdravlja. Vrijednost opreme je 340.000 eura, a donacija je Olega Deripaske.Sada će mještani Boke, Budve i Bara moći da se besplatno testiraju na covid-19.

– Dobili smo najsavremeniju i najkvalitetniju laboratorija ovog tipa na svijetu, u kojoj će dnevno moći da se analizira prosječno 550 testova na korona virus. U novoj PCR laboratoriji biće obrađivani uzorci koji pristignu iz Opšte bolnice Kotor i drugih primorskih mjesta, a pružaće besplatne usluge stanovnicima većeg dijela crnogorskog primorja, između ostalog opština Herceg Novi, Tivat, Kotor, Budva i Bar, kao i stranim osiguranicima koji žive u Crnoj Gori – rekli su predstavnici kotorskog Doma zdravlja.Predstavnik dobrotvorne fondacije ,,Volnoe Delo” Oleg Deripaska rekao je da je nakon dosta poziva od ljudi iz Crne Gore, uključući sindikat zdravstva, da pomognem u borbi protiv korona virusa odlučio da to bude upravo laboratorija.

-Uspjeli smo da ljudima iz Crne Gore obezbijedimo pristup najkvalitetnijoj dijagnostičkoj opremi koja je jedna od ključnih stvari u borbi protiv korona virusa. Vjerujem da će ovo da olakša rad svih zaposlenih u medicinskom centru u Kotoru“, istakao je Deripaska.

-Nova laboratorija u Kotoru je od veoma velikog značaja kako za cijelu državu tako i za Kotor, ali i region“,istakao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić, napominjući da su kao donacija stigli i potrošni materijali neophodni za laboratoriju, specijalna zaštitna oprema za zaposlene i dezinfikaciona sredstva.

Za donaciju je zahvalna predstavnica samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić jer njome i Dom zdravlja Kotor i bolnica u Kotoru dobijaju na značaju.

-Laboratorija je prvenstveno potrebna za naše stanovništvo koje je bez obzira na to da li imaju simptome ili ne, bilo potrebno da se detektuje i dijagnostikuje da li bolest postoji i da se pristupi pravom liječenju jer je Kotor regionalni centar za Budvu, Herceg Novi, Tivat i Kotor, i naši osiguranici ovom metodom dobijaju mnogo. Imamo kruzere koji svakodnevno dolaze u ljetnjoj sezoni koji završe u našim zdravstvenim institucijama, imamo pomorce čija je to osnovna delatnost i potreba da imaju tu dijagnostičku proceduru“, naglasila je Krivokapić.

Laboratorija u Kotoru je od velikog značaja ne samo za grad, Boku i Crnu Goru već i region, naglasio je direktor Doma zdravlja Igor Kumburović.

– Ovo mnogo znači za građane Kotora, za turiste koji će posjećivati našu zemlju, naše primorce, ali i za cijelu zemlju je ovo jedan veliki korak. Mi ćemo rasteretiti Institut za javno zdravlje. Prvo ćemo testirati stanovništvo Kotora i Tivta, a vrlo brzo ćemo nastaviti i za čitav južni region. Takođe ćemo imati pomoć i podršku Instituta za javno zdravlje, jer će nam poslati dva mikrobiologa“, rekao je Kumburović.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još