Pisma, razglednice,čestitke:Kada ste posljednji put napisali pismo?

 Pisma, razglednice,čestitke:Kada ste posljednji put napisali pismo?

Koliko često pišemo pisma, ili ih uopšte ne pišemo, tema je koje se, uglavnom, sjetimo pred praznike. Pitali smo neke naše sugrađane kad su posljednji put napisali pismo ili uputili razglednicu.

-Davno je to bilo. Od kad su mobilni telefoni nijesam nikom pisao, čak ni poruku na telefon, volim da zovnem i čujem glas „, kaže penzioner Mirko.

-I dan danas imam razglednice od rodbine iz raznih krajeva. Čuvam ih u albumu sa slikama. Žao mi je što je to prestalo od kad su počeli telefoni. Evo, ni ja nijesam poslala razglednicu ko zna od kad“, kaže Ljubica. Obećala je da će baš danas kupiti nekoliko i iznenaditi najbliže sa dvije riječi. Dovoljno je!

Najmlađi pišu, jer žele poklon i vjeruju da će čiko s bradom doći i do njih. Maša ima tri godine, za Novu godinu je poželjela lutku koja govori.

-Bila sam dobra i bio mi je Djeda Mraz. Žurio je kod druge djece i samo mi je ostavio poklon ispod jelke“, stidljivo nam je ispričala Maša. Njjena majka, prisjeća se, nije odavno napisala razglednicu ili pismo , pa smo je, kaže, dobro podsjetili da to uradi.

Dobro je ako smo našim pitanjem podstakli ljude na dobre-stare stvari. Jer pisani trag je nešto najljepše što nas podsjeti na dane, godine, prijatelje.

Na pisanje nas svake godine podsjeti i Pošta Crne Gore koja organizuje literarni konkurs.za najljepše pismo, Tema godine na izmaku bila je Napiši odraslima pismo o svijetu u kojem živimo„. Imamo ideju! Uzmite papir i olovku, pa vi odrasli, napišite djeci kakva je bila 2020. godina, Nek se pamte i lijepe i ružne stvari, jer iz ovih drugih obično izvučemo pouku i onda ostanu samo ove prve,lijepe, kojima se smijemo, radujemo, ćutimo…..

Pisma Djeda Mrazu

Procjenjuje se da je Djeda Mraz od 1985. godine primio više od 12.000.000 pisama i 700.000 čestitki. Iako otvaranje pisama koja nisu adresirana na vas, nije lijepo, ipak je „uobičajno“ da roditelji čitaju pisma svoje djece upućena Djeda Mrazu. Tako je otkriveno da se na prvom mjestu rang-liste željenih novogodišnjih poklona nalaze brat ili sestra. Na drugom mjestu je irvas, zatim su tu razni kućni ljubimci , neka skromna djeca traže igračku, ali je puno onih koji od Djeda Mraza traže telefon, pametni sat…

A sad papir u ruke, pretočite misli i uz malo ljubavi i pregršt osmjeha pravac pošta. Obradujte nekog!

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još