Počela vakcinacija u Domu starih u Risnu

 Počela vakcinacija u Domu starih u Risnu

Foto: Ministarstvo zdravlja Crne Gore

Domu zdravlja Kotor, juče je iz Montefarma isporučeno 300 vakcina Sputnjik V, kojima je od juče počela vakcinacija štićenika i zaposlenih u Domu za stare u Risnu. Dolazak vakcina u toj zdravstvenoj ustanovi vide kao najavu početka rješavanja teške epidemiološke situacije, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Direktor Doma zdravlja Kotor, Igor Kumburović, kazao je da je trenutna epidemiološka situacija u toj opštini prilično složena:

„Vjerujem da moje kolege daju svoj maksimum kako bismo pružili neophodnu pomoć našim sugrađanima. Doze koje su stigle, 300 vakcina, namijenjene su štićenicima i zaposlenima Doma za stare u Risnu, kako je predviđeno Nacionalnom strategijom za imunizaciju i rasporedom prioritetnih grupa“, rekao je Kumburović.

Dolazak vakcina, kako smatra, najava je početka rješavanja jako teške i iscrpljujuće situacije:

Nakon imunizacije u Domu za stare u Risnu, počećemo i vakcinaciju ostalih lica u našoj opštini, koja spadaju u prioritetne grupe. Dom zdravlja Kotor je spreman da odradi proces imunizacije naših sugrađana. Rukovodili smo se svim važećim domaćim i međunarodnim preporukama i protokolima, a u skladu sa onim što su naši kapaciteti i resursi. Tako da očekujem da ovaj proces teče nesmetano“, poručio je Kumburović.

Iz JU Dom starih Grabovac sui informisali da je juče u Domu održana edukacija zdravstvenih radnika i saradnika o vakcinaciji protiv SARS-CoV-2 u organizaciji Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Predavači dr Maja Stanković iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva, dr Ljiljana Vušović i dr Senad Begić iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore, predstavili su tri segmenta edukacije:

1. Vakcine protiv Covid 19 ( mRNK, vektorske, inaktivne)

2. Farmakovigilanca ( praćenje mogućih neželjenih događaja nakon vakcinacije)

3. Specifičnosti hladnog lanca i postupak pripreme i aplikacije vakcina.

Zdravstveni radnici su, kako je naveo dr Kumburović, obučeni i spremni da daju sve informacije građanima koji budu pozvani da prime vakcinu.

„Tu smo da pružimo sva potrebna objašnjenja, informacije i predočimo benefite vakcinacije. Napomenuo bih da je vakcinacija dobrovoljna i krajnja odluka je na građanima. Nadam se dobrom odazivu i preporučujem vakcinaciju“, rekao je Kumburović.

Kada bude u prilici i kada za to dođe vrijeme, po definisanim prioritetima i sam će se, kako je rekao, vakcinisati, jer “nema ni najmanju dilemu o sigurnosti i važnosti ovog procesa“.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još