Podrška Privredne komore i Zajednice opština privrednicima

 Podrška Privredne komore i Zajednice opština privrednicima

Foto: Privredna komora CG

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović i predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština Dušan Raičević potpisali su danas u Komori Sporazum o saradnji, čiji je cilj unapređenje poslovnog ambijenta i podsticaj rješavanju drugih otvorenih ekonomskih pitanja u našim opštinama.

Predmet saradnje biće i zaštita konkurencije, priprema zajedničkih projekata, sprovođenje analiza i istraživanja, izdavanje publikacija i priručnika, organizacija okruglih stolova i stručnih skupova na važne ekonomske teme.

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović je ukazao da je saradnja sa lokalnim samoupravama bila intenzivna i sadržajna i u prethodnom periodu, a da se dana formalizuje potpisivanjem Sporazuma.

– Cilj nam je da udružimo naše potencijale i doprinesemo boljem poslovnom ambijentu‚ stvarajući pretpostavke za što brži izazak iz zdravstvene i ekonomske krize koja je ostavila nesagledive posljedice. Brži ekonomski razvoj, privlačenje investicija i podrška domaćoj proizvodnji, naročito u sektorima gdje imamo komparativne prednosti, najbolji su odgovor na krizu – rekao je predsjednik Komore Golubović.

– Ako uspijemo da valorizujemo domaće resurse bićemo u prilici da vratimo stope ekonomskog rasta koje smo imali prije krize. Golubović je najavio da će jedna od prvih zajedničkih aktivnosti sa Zajednicom opština biti priprema brošure „Crna Gora vaš partner“, gdje će zainteresovani subjekti imati na jednom mjestu pregled pogodnosti za ulaganja na lokalnom nivou.

Predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština, koja već pola vijeka okuplja sve lokalne samouprave u Crnoj Gori, Dušan Raičević, ocijenio je da zaključenje sporazuma sa Privrednom komorom doprinosi zajedničkom stvaranju ambijenta koji će biti povoljan za razvoj biznisa i obavljanje privrednih aktivnosti. Raičević je istakao dobru saradnju sa Privrednom komorom kroz program sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi – BFC SEE.

 – Radi se o standardu koji je interes i cilj svih lokalnih samouprava. Tendencija je da lokalne samouprave kroz aplikaciju nastave da nastave da prilagođavaju lokalne propise važne za poslovanje, da bi smo time obezbijedili ambijent koji će biti mnogo povoljniji za razvoj biznisa – naglasio je Raičević.

On je podsjetio da su se lokalne samouprave u prethodnom periodu fokusirale i na kreiranje paketa mjera podrške lokalnoj privredi koja je pogođena posljedicama pandemije. – Dodao je da je veliko zadovoljstvo što ćemo na tom putu imati direktnu podršku Privredne komore.

 Sagovornici su ovim Sporazumom poslali jasnu poruku poslovnoj zajednici – da privrednici mogu računati na podršku od strane Privredne komore i Zajednice opština.

Potpisivanju su prisustvovali potpredsjednici Privredne komore dr Nina Drakić i Danilo Gvozdenović, generalni sekretari asocijacija Mitar Bajčeta i Refik Bojadžić, te pomoćnik generalnog sekretara Zajednice opština Saša Šćekić.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još