Povećan broj povrijeđenih zbog pirotehnike

 Povećan broj povrijeđenih zbog pirotehnike

Zabilježen je povećan broj pacijenata koji su doživjeli traume i povrede upotrebom pirotehničkih sredstava. Doktor u zavodu za hitnu medicinsku pomoć, Vasilije Marković, apeluje da se upotreba pirotehničkih sredstava svede na minimum. Iz Direkcije za preventivne poslove, kažu da do nezgodnih slučajeva, može doći upotrebom materija koja nemaju potrebna odobrenja.

Upozorenje: Prilog sadrži uznemiravajuće fotografije

Uprkos tome što je upotreba određenih petardi, zabranjena u Crnoj Gori, ko ih traži, taj će ih i naći. Ove fotografije pokazuju koliko mogu biti opasna pirotehnička sredstva. U pitanju su povrede pacijenata iz Crne Gore. Tokom prošle godine, trajni invaliditet šake, zadobilo je više uglavnom mlađih osoba. No ni takve posledice, nijesu spriječile naše građane, da i ove godine koriste opasna pirotehnička sredstva.

„Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore u novogodišnjoj noći imali smo povećan broj pacijenata koji su doživjeli traume i povrede upotrebom neadekvatnom pirotehnickih sredstava,“ kaže Vasilije Marković, doktor u Hitnoj medicinskoj pomoći za TV Crne Gore.

Zakonom o eksplozivnim materijama, zabranjena je upotreba petardi drugog razreda, koje spadaju u jača pirotehnička sredstva.

„Što zanči da razred dva može da se odnosi na recimo vatromet i tako nešto slično što je dozvoljeno na druge artikle koji su u okviru klase dva to je dozvoljeno naravno isključivo se zabrana odnosi na petarde“, kaže Sandra Racković, načelnica direkcije za preventivne poslove.

Pirotehnička sredstva, koja se legalno uvoze i prodaju, kako objašnjavaju u Direkciji, ispitana su i bezbjedna za rukovanje. Do povređivanja, kako kažu, može doći upotrebom materija koja nemaju potrebna odobrenja.

„Koja se prodaju u objektima koja ne ispunjavaju tehničke uslove odnosno zahtjeve, za takve prozivode možemo reći da ne možemo ni u jednom momentu garantovati da neće izazvati neku posljedicu koja je opasna“, kaže Racković.

Da takvih proizvoda i dalje ima, govori i podatak da je i prije praznika, podgorička policija, zaplijenila gotovo dvije hiljade petardi, čija je prodaja i upotreba zabranjena. Kazna ne bi trebalo da bude glavni razlog da se ne kupuju i upotrebljavaju ova sredstva. Uvijek moramo razmišljati o posledicama koje mogu izazvati i u najgorem slučaju, obilježiti nečiji život.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još