“Pravac muzej”za učenike O.Š.“Savo Ilić“

 “Pravac muzej”za učenike O.Š.“Savo Ilić“

U okviru kampanje “Pravac muzej”, kojom Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor obilježava Dječju nedjelju, planetarnu manifestaciju u slavu djeteta, dio kotorskih kulturnih znamenitosti danas su obišli i učenici dobrotske Osnovne škole (OŠ) “Narodni heroj Savo Ilić”. 

“Proveli smo prelijep i neobičan radni dan, a ono što smo vidjeli značajno je, poučno i edukativnio za djecu. Obišli smo Galeriju solidarnosti, crkvu Sv. Pavla i Lapidarijum. Djeca su fotografisala, interesovala se, postavljala pitala… Bili su znatiželjni. Jako je značajno da upoznaju znamenitosti svog grada. U svakom slučaju lijep povod i lijepa akcija”, kazala je za Radio Kotor učiteljica 4/1, Vesna Popović. 

Pored ostalih, kotorske kulturne znamenitosti danas je obišlo i oko 50 učenika 3/2 i 4/1 dobrotske škole. 

“Pridržavali smo se epidemioloških normi, ali smo uspjeli sve da obiđemo i vidimo kao da je najbolja situacija, a za nas to i jeste čim su djeca u pitanju. Najviše pažnje izazvala je crkva Sv. Pavla i priča o Blaženoj Ozani. Nekako su djeca baš u tom ambijentu pokazala znatiželju, mada je interesovanje svuda bilo prisutno. Takođe i u Galeriji solidarnosti gdje su bili u prilici da vide predivnu izložbu. Vidjeli smo neke neobične stvari, a svakako je bilo interesantno i u Lapidarijumu. Sve u svemu bilo je lijepo, tako da sve što smo vidjeli, djeca i nas dvije učiteljice,  korisno je i značajno”, rekla je Popović  

I po riječima učiteljice Biljane Borozan (odjeljenje 3/2) riječ je o interesantnoj i korisnoj aktivnosti.

 “Prezadovoljni smo. Djeca su bila jako zaintertesovana i motivisana. Pitala su sve što ih je interesovalo. Crkva Sv. Pavla ih je posebno zanimala i misteriozna priča o Blaženoj Ozani, tako da su se uglavnom na to fokusirali. Međutim i sve ostale stvari, od kojih neke po prvi put obilaze i vide, su privukle njihovu pažnju. Ovakve posjete treba češće upriličiti”, kaže Borozan. 

Podsjeća da je i ranije bilo sličnih aktivnosti. 

“Međutim, sada smo imali odlične kustose koji su nam stručno objašnjavali, pristupili i pojednostavili, tako da djeci bude jasno. Smatram da su mogla sve dobro da razumiju, dosta da nauče i da su zadovoljna na otišla kući”, kazala je Borozan. 

 “Pravac muzej“ – naziv je kampanje kojom Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor obilježava Dječju nedjelju, planetarnu manifestaciju u slavu djeteta. Kampanja podrazumijeva animiranje najmlađe publike za obilazak gradskih muzeja i organizaciju niza likovnih radionica koje će voditi akademski likovni umjetnici i umjetnice.  OJU “Muzeji” za kotorske đake do 16. oktobra priprema, po određenom rasporedu i uz stručno vođenje, grupne posjete svojim organizacionim jedinicama: Muzeju grada Perasta, Rimskim mozaicima u Risnu i u Starom gradu Galeriji solidarnosti, Crkvi Svetog Mihaila – Lapidarijumu i Crkvi Svetog Pavla. Od posebnog značaja je obilazak Galerije solidarnosti gdje je u toku izložba “Ispričat ću ti priču” Arheološkog muzeja Zadar koja publici nudi priliku da vidi blago antičkih nekropola iz I-II vijeka nove ere.

U okviru kampanje “Pravac muzej”, OJU “Muzeji” Kotor organizuje i likovnu radionicu koja će biti održana od 4. do 10. oktobra u Crkvi Svetog Pavla u Starom gradu. Kotorske osnovne škole će kandidovati one učenike i učenice koji su zainteresovani za učešće i voljni da razvijaju svoje sposobnosti u domenu likovne umjetnosti bez obzira na školski uspjeh. Naknadno će biti organizovana i izložba.

Učešće su potvrdile sve kotorske osnovne škole i Resursni centar za sluh i govor “Dr Peruta Ivanović”.

Pokrovitelji kampanje su Turistička organizacija i Opština Kotor, a prijatelji “Magud travel” Kotor, hotel “Marija” Kotor, “Knjaz Miloš mne” Kotor, “Grota” Kotor, “Portun“ Kotor, Piper” Kotor, “Jolly commerce” Nikšić, “Pixap” Kotor.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još