Predsjednik Opštine obišao izložbu arhivskih istraživanja jevrejske kulture

 Predsjednik Opštine obišao izložbu arhivskih istraživanja jevrejske kulture

Predsjednik Opštine Vladimir Jokić sa saradnicima,u okviru međunarodnog Dana sjećanja na žrtve Holokausta, obišao je izložbu arhivskih istraživanja jevrejske kulturne baštine koja se u okviru projekta REDISCOVER, čiji je partner Opština Kotor, održava u galeriji Pomorskog muzeja.
Jevrejska zajednica u Kotoru nije bila brojna, ali je kroz istoriju igrala veliku ulogu u životu grada. Njihov uticaj se naročito ogledao u periodu od XVI do XX vijeka gdje su među jevrejskim porodicama bili ljekari, trgovci, umjetnici, uticajni članovi građanskog društva.
Za arhitektonska istraživanja i konzervatorske zahvate na Jevrejskom groblju koje se nalazi u dijelu Gradskog groblja u Škaljarima, Opština Kotor je angažovala arhitektonski studio Enforma.
Pored gore navedenih aktivnost, izložba prikazuje rezultate istraživanja istorijata groblja, kao I genealogiju porodica koje su sahranjene na istom.
Rezultati istraživanja doprinijeli su pronalaženju novih istorijskih činjenica koje dodatno rasvjetljavaju djelovanje male ali uticajne jevrejske zajednice u Kotoru.
Kotor njeguje intenzivnu saradnju sa jevrejskom zajednicom Crne Gore od samog njenog osnivanja, pa je i ovaj projekat nastavak u jačanju dosadašnje saradnje.
(saopštenje iz Kabineta predsjednika Opštine Kotor)
 

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još