Premijer Krivokapić zatražio ostavku ministra pravde

 Premijer Krivokapić zatražio ostavku ministra pravde

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić rekao je da je tražio ostavku ministra pravde Vladimira Leposavića, uz poruku da je nedopustivo da ministar iznosi privatne stavove.

Prijedlog za razrješenje ministra šalje Skupštini već danas, najavio je Krivokapić.

„Neću da prejudiciram kakav će biti stav Skupštine, ali je obaveza Skupštine da ispoštuje stav premijera. Ako ne bude tako, imamo korake koje mogu da nagovijestim, ali mislim da bi bilo hipotetički. Mislim da se ne stvara nikakva nova većina iako provijavaju drugačiji stavovi“, istakao je Krivokapić.

Krivokapić je kazao i da su Leposaviću progledali već dva puta kroz prste  kada je govorio o Zakonu o amnestiji i u vezi sa usvajanjem tužilačkih zakona.

Ovu Vladu ruše svi i vlast i opozicija i iznutra i izvana, i iz centra i iz okruženja, rekao je u vanrednom obraćanju premijer i naveo da donosi jednu od najtežih odluka u životu.

Izjava Leposavića o Srebrenici ne može biti njegova privatna izjava, njegova obaveza je bila da odgovori u duhu ove vlade, a ne na nivou akademske rasprave, saopštio je Krivokapić.

Nedopustivo je da ministar pravde iznosi svoje privatne stavove, dodao je Krivokapić.

„Da je to uradio ministar poljoprivrede ja bih rekao uradio je iz neznanja. Ali je on ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava“.

Kazao je i da je Leposaviću poslao poruku da treba da se“ vadi za ono što je sam uradio“, ali da je ministar ostao dosljedan svom stavu.

Leposavić je da podsjetimo izjavio da će priznati genocid u Srebrenici „kada se to nedvosmisleno utvrdi“, te da je sud u Hagu gdje je suđeno za taj genocid „izgubio svoj legitimitet“.

Kako je istakao premijer, od Leposavića je tražio ostavku jer vjeruje da je to najbolji način da ličnim činom pokažu odgovornost.

„To sam uradio u petak i danas, želeći da zaštitim integritet ove Vlade, ali pošto je Leposavić ostao dosljedan u svom stavu, teška srca sam donio odluku da predložim njegovo razrješenje“, saopštio je Krivokapić.

Krivokapić tvrdi da nema pristiska stranih ambasada na njegovu odluku.

“Nema toga pritiska. Moja odluka nije donešena na bazi ucjena, pritiska, komitiskih skupova, stavova SDP-a, SD… ja sam tu odluku donio u ponedjeljak, a u petak sam trebao da je materijalizujem”, naveo je Krivokapić.

„Ja vam tvrdim da je ovo pokušaj rušenja Vlade iznutra, a na tome radi i predstavnici vladajućih partija, ali i DPS sa satelitima“, poručio je Krivokapić.

Upitan da precizira na koga misli, Krivokapić je odgovorio:

„Svi će se prepoznati u njemu i poručio bih svim tim: Ko se mača lati, taj od mača i strada“. 

A nakon što je praktično kompletna Vlada stala prvobitno iza izjave Leposavića, Antena M je pitala na koji način su u Vladi očekivali da se Leposavić ogradi od te izjave, te kakav će biti odnos prema ostalim članovima Vlade koji su stali iza saopštenje prije sedam dana nakon sporne izjave Leposavića o Srebrenici u Parlamentu.

„Ako to mislite na lični stav Leposavića i onda stav Vlade onda su oni dijametralno suprotni i to je bio razlog koji je opredijelio sve nas za jasan stav, a to je da ministar Leposavić nije ispoštova obaveze koje je trebao, a to je da poštuju Deklaraciju koju je donijela Skupština Crne Gore, on se oglušio o to, a to nema veze sa bilo kojom drugačijom pričom bilo kojeg člana Vlade pojedinačno. U Vladi imaju svi isti stav, to što je međunarodno prihvaćeno poštujemo do kraja. Ako Skupština nešto promijeni, naša obaveza je da to poštujemo, ali ne vjerujem da to može ikada pomisliti da se tako nešto desi“, odgovorio je Krivokapić na naše pitanje.

Tvrdi da upražnjeno mjesto može biti samo za eksperta, a ne za političara.

„Ova Vlada ne može čas da bude ekspertska, čas polupolitička, čas politička“, odgovorio je  Krivokapić na pitanje da li se smjenom Leposavića otvara prostor da kadar DF dođe na tu poziciju.

Kazao je da nije razmišljao ko će biti novi ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Na pitanje da li je Leposavić odbio da napravi prijedloge tužilačkih zakona po preporukama Venecijanske komisije, Krivokapić je odgovorio da nije.

Krivokapić je kazao i da je na današnjoj sjednici postavio pet pitanja:

-Da li ja dobro vodim Vladu

-Da li je ova Vlada 100 posto opredijeljena ka EU

-Da li može jedan čovjek da bude važniji od onoga što želimo da uradimo

-Zašto smo samo mi na tapetu, zašto nije na tapetu i  Skuština, koja nije donijela ključne odluke

-Pitao sam da želimo da ovu smjenu uradi neko drugi, a ne mi?

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još