Prijave za primjenu informacionih tehnologija u poljoprivredi do 10.maja

 Prijave za primjenu informacionih tehnologija u poljoprivredi do 10.maja

Prijave za VIRAL hakaton – koji će predstaviti mogućnosti primjene informacionih tehnologija u poljoprivredi – otvorene su do ponedjeljka, 10. maja, u 18 sati, a zainteresovani se mogu prijaviti putem stranice https://viralhackathon.me/, podsjećaju iz Crnogorskog Telekoma, jednog od generalnih sponzora događaja. Hakaton koji organizuje IPC Tehnopolis iz Nikšića namijenjen je studentima koji će učestvovati u timovima i biti u prilici da svojim inovativnim rješenjima osvoje do 2.500 eura. 

Iz Telekoma ističu da podršku Tehnopolisu u realizaciji ovog takmičenja pružaju kako bi podstakli mlade da se, ukrštajući tehnologiju sa poljoprivrednim proizvodnim procesima, aktivnije angažuju na pronalaženju digitalnih rješenja za praktične izazove. Želja Telekoma je da kroz različita partnerstva sa ICT sektorom nastavi da radi na osnaživanju IT zajednice, da promoviše razvoj softverskih i hardverskih rješenja, ali i motiviše mlade da istražuju različite tehnologije i rješenja primjenjuju u Crnoj Gori, poručuju iz ove kompanije.

 Razlog za organizaciju hakatona, pojašnjavaju iz Tehnopolisa, leži u činjenici da je poljoprivreda u Crnoj Gori u velikoj mjeri oslonjena na manuelnu proizvodnju, dok se mogućnosti koje u savremenoj poljoprivredi nude nova tehnološka rješenja, zasnovana na sve većoj upotrebi informacionih i komunikacionih tehnologija i različitih softverskih i hardverskih rešenja, nedovoljno koriste. Zbog toga će rješenja koja budu kreirana na VIRAL hakatonu značajno će olakšati poslovanje poljoprivrednih preduzeća, ali i otvoriti nove mogućnosti za napredak, vjeruju u Tehnopolisu. 

Na hakatonu, koji će se održati od 17. do 19. maja u prostorijama Tehnopolisa, pet timova će imati jedinstvenu priliku da upotrijebe svoja znanja i vještine kako bi kreirali rješenje na jednu od dvije unaprijed definisane teme: 

Optimizacija sistema navodnjavanja, uključujući specifičnosti pojedinih biljnih vrsta;

Mjerenje učinkovitosti radne snage. 

Rješenje može biti i hardversko i softversko, a timovima će podršku pružiti i TechLab Tehnopolis, koji će omogućiti korišćenje 3D printera za izradu prototipa. 

VIRAL hakaton je namijenjen studentima koji će se prijavljivati u timu, a potrebno je da ispune kriterijume: 

Svi članovi tima moraju biti studenti;

Minimum jedan član tima mora biti student poljoprivrednog fakulteta ili prehrambene tehnologije;

Minimum jedan član tima mora biti student fakulteta za informacione tehnologije ili elektrotehnike;

Maksimum članova po timu je 4. 

Prvih pet prijavljenih timova koji ispunjavaju ove kriterijume imaće priliku da učestvuje na VIRAL hakatonu. Za tri prvoplasirana tima predviđene su vrijedne novčane nagrade i to 2.500 eura za prvo, 1.000 eura za drugo i 500 eura za treće mjesto.

Generalni pokrovitelj VIRAL hakatona je Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi (SWG), koja je podršku pružila u okviru projekta Diverzifikacija ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima jugoistočne Evrope kroz razvoj lanca vrijednosti, a koji implementira u partnerstvu sa Njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ). Generalni sponzori su Crnogorski Telekom, ICT Cortex i Coca-Cola HBC Crna Gora. Partner hakatona je kompanija Alter Modus, a  prijatelji hakatona su Glavni grad Podgorica, Hipotekarna banka i Swisslion-Takovo.  

(Telekom)

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još