Prisustvo voda fekalne kanalizacije u otvorenom bazenu u Dobroti

 Prisustvo voda fekalne kanalizacije u otvorenom bazenu u Dobroti

Rješavanje višegodišnjeg problema prisustva voda fekalne kanalizacije u otvorenom bazenu u Dobroti, jedan je od prioriteta DOO Vodovod i kanalizacija, saznajemo u preduzeću iz kojeg je preporučeno da se objekat do daljnjeg ne koristi. 

Direktor DOO Vodovod i kanalizacija Lazar Kordić je za Radio Kotor pojasnio suštinu problema u čijoj osnovi je izlivanje fekalne kanalizacije u utpusni kanal atmosferske, u neposrednoj blizni kultnog mjesta brojnih generacija Kotorana, koji su tu nalazili razonodu, a selekcije klubova Primorac i Cattaro trenirale i igrale utakmice. 

“Rješavanju ovog dugogodišnjeg problema nadležne službe pristupile su odgovorno i nastoje ga riještiti dugoročno i kvalitetno. Zgrade Jugooceanije preko puta parkinga ŠC Kamelija, kao i zgrada bivšeg marketa Dijamant, ostale su spojene na stari kanalizacioni sistem. Izgradnjom novog sistema kanalizacije ovi objekti nisu prespojeni, pa ostaje pitanje zbog čega to tada nije urađeno”, upitao je Kordić. 

Uslijed nedostatka dokumentacije, tražeći instalacije, stručne službe “Vodovoda” su bukvalno radile naslijepo. 

“Treba reći i da je pozicija raskrsnice bitno izmijenjena nakon nekoliko rekonstrukcija, teren oko bazena betoniran. Pozicija bivšeg URC-a je takođe izmijenjena. To je otežalo nalaženje instalacija i mjesta začepljenja cjevovoda, što ima za posljedicu izlivanje kanalizacije u atmosferski kanal”, dodao je Kordić. 

U proteklom periodu više puta su angažovani ronioci, kao i specijalno vozilo za otčepljenje kanalizacije Vodovoda –Tivat. 

“Uporedo sa navedenim aktivnostima radili smo na tehničkom rješenju priključenja pomenutih objekata na novi cjevovod. Rješenje koje smo uradili proslijedili smo Direkciji za uređenje i izgradnju Kotora, koja je u procesu prikupljanja ponuda i očekujem da će se i taj proces u nekom brzom vremenskom periodu završiti, uzimajući u obzir toplo vrijeme, širenje neprijatnih mirisa i naravno ništa manje bitno zdravlje korisnika otvorenog bazena koje u 90 % mahom čine djeca”, kazao je Kordić. 

Ističe da je rješenje problema koji stvara zgrada bivšeg marketa Dijamant nešto komplikovanije. 

“Za to će trebati više vremena jer je nivo izlazne kanalizacije iz objekta visočiji od kote ulične kanalizacije. Međutim, taj objekat pričinjava manje od 10 % problema”, dodao je Kordić. 

Sa problemom izlivanja kanalizacije u otvoreni bazen upoznato je i opštinsko rukovodstvo. 

“Preporučeno je da se objekat ne koristi do rješavanja ovog problema. Napominjem da se priključenjem zgrada Jugooceanije rješava 90-95% izlivanja fekalne kanalizacije u teritoriju otvorenog bazena. Još uvijek nismo uspjeli da dođemo do mjesta problema koji je prisutan dugi niz godina i njegovo rješavanje je jedan od prioriteta Vodovoda”, zaključio je Kordić.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još