Privredna komora CG: Bolje podržati ugostitelje

 Privredna komora CG: Bolje podržati ugostitelje

U Privrednoj komori Crne Gore održana su dva radna sastanka sa predstavnicima turistićkih agencija i ugostitelja u cilju prevazilaženja izazova vezanih za korišćenje paketa podrške i novim epidemiološkim mjerama koje važe do 10. marta 2021.
 
U četvrtom paketu pomoći Vlade turističkoj privredi, značajan dio turističkih agencija nije obuhvaćen mjerama, jer su se na Javni poziv mogli prijaviti samo turističke agencije koje prodaju paket aranžmane. Veliki dio turističkih agencija i subagenata koji se bave organizacijom izleta I prodajom avio karata su diskriminisani pa je traženo da se ovaj javni poziv vremenski produži uz prošireni opseg koji bi obuhvatio sve turističke agencije.
 
-Imajući u vidu da  sa ovaj paket pomoći odnosi samo na one turističke agencije i operatere koji su imali ostvarena noćenja tokom proteklog perioda, tačku 5 u javnom pozivu treba izmijeniti, tako da glavni kriterijum bude ostvareni promet u 2019. godini, istakla je sekretarka Odbora Sanja Marković..
 

Božidar Vujičić, NVO “Crnogorske Turističke Agencije”, smatra da je pohvalno što je Vlada obezbijedila sredstva u iznosu od 150.000 eura za turističke operatore i agencije, ali da se ona odnose samo na one operatore koji su organizovali paket anranžmane, dok su oni koji se bave izletničkim turizmom zapostavljeni.
 
Tokom drugog sastanka koji je organizovan sa predstavnicima ugostitelja, razmatrano je kako I na koji način pomoći ovoj djelatnosti da opstane s obzirom da su jedna od najpogođenijih djelatnosti tokom pandemije COVID-19.
 
Sava Rakočević, predstavnik ugostitelja iz Podgorice, smatra da je najbitnije pokrenuti dijalog između ugostitelja i nadležnih ministarstava, posebno Ministarstva zdravlja.

.
 


 
AMEND MILLA, ugostitelj iz Ulcinja, smatra da treba posebno obratiti pažnju na one kojima je poslovanje bilo potpuno onemogućeno u pandemijskoj godini, a to su noćni klubovi I diskoteke.  Takođe je naveo i dobar primjer Engleske, gdje su svi ugostitelji dobijali bespovratnu podršku na osnovu fiksnih troškova za prethodnu godinu.
 
SANJA KASTRATOVIĆ, ugostiteljka iz Berana, dodala je da treba tražiti otpis svih nameta iz 2020. i 2019. godine.
 
Ugostitelj DUŠAN PETROVIĆ smatra da pomoć treba da dođe i od lokalnih samouprava, koje bi trebalo da umanje obaveze I omoguće plaćanje nameta u ratama.
 
IGOR BEGOVIć iz agencije Explorer, predložio je da se pokrene i pitanje olakšica koje se tiču zakupa površina koje su u vlasništvu države.
 
Naveden je I primjer Hrvatske gdje ugostiteljima  država mjesečno uplaćuje 10€ po m2 poslovnog prostora za pokrivanje troškova zakupa.
 
Ocijenjeno je da su neprimjerene optužbe da su ugostiteljski objekti glavni izvor zaraze, navodeći primjer Hrvatske i Njemačke, gdje ugostiteljski objekti nisu radili više od tri mjeseca, a broj zaraženih se u isto vrijeme znatno povećao.
 
Na kraju, zaključeno je da se na dijalog pozovu predstavnici Ministarstava ekonomskog razvoja, Ministarstva zdravlja kao i Investicionog razvojnog fonda kako bi se zajednički došlo do predloga pravih mjera za podršku ovoj djelatnosti.
 
Usvojen je i predlog da se ubrzo održi tematski sastanak Odbora udruženja turizma I ugostiteljstva na temu ‘’Izazovi u primpremi ljetnje sezone” sa učešćem svih nadležnih institucija.
(Privredna komora Crne Gore)

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još