Putovanje jedrilice „Kli-Kli“ oko svijeta

 Putovanje jedrilice „Kli-Kli“ oko svijeta

U okviru manifestacije ,,Noć muzeja 2021” u Pomorskom muzeju Crne Gore održano predavanje o tridesetjednogodišnjem putovanju jedrilice „Kli-Kli“ oko svijeta, a izoženi su bili i pojedini dokumenti i fotografije sa putovanja.
Ispred organizatora prisutnim se obrati kustos Ilija Mlinarević, koji je istakao da Pomorski muzej baštini bogatu pomorsku tradiciju Boke i crnogorskog primorja, istoriju pomoraca, trgovaca i njihovih jedrenjaka i 17. 18. ili 19. vijeka.
,,U okviru ovog predavanja govorimo takođe o jedrima, ali ova jedra su novijeg datuma iz druge polovine 20. vijeka. Govorimo o porodici Kojadinović i njihovoj jedrilici Kli-Kli, koji su na svoj put oko svijeta krenuli kao i naši slavni pomorci, iz minulih vjekova, istini za volju iz drugih razloga i pobuda ali sa istim žarom i upornošću. Veliko mi je zadovoljstvo što je priča o ovoj jedrilici ušla u Pomorski muzej. Pored priče o “Besi” Jože Horvata, koja je već prisutna u muzeju, Kli-Kli je nadopunjava i pomorstvu našeg podneblja 20. vijeka donosi avanturistički duh plovidbe, istraživanja dalekih obala i slobode koji samo more može da pruži”, kazao je Mlinarević.
On je dodao da je namjera Pomorskog muzeja da se priča o ovoj jedrilici nastavi i dobije institucionalni okvir, te da je ovo predavanje je samo početak tog projekta i saradnje.
Vlasnici jederilice Kli-Kli od 2018.godine Isidor Stankov i Milanka Štibohar govorili su o životu i avanturama porodice Kojadinović, kao i o istorijatu jedrrilice Kli-Kli.
,, Putovanje porodice Kojadinović počinje u septembru 1976. godine  isplovljenjem iz Francuske luke Avr, a srećno se završava krajem 2007. Uplovljenjem u Boku. Oni su na put krenuli sa željom da gradsku vrevu i brzi robotski život, zamijene sa drugačijim, aktivnijim i avanturističkim. Sve avanture su prenosili kroz putopisne reportaže, a napisana su i tri putopisna romana. Prilike, događaj i opisi putovanja, a sa druge strane sačuvana obimna tehnička dokumentacija, ugovori o gradnji broad, brodski dnevnici, meteo izvještaji, prepiske sa lučkim vlastima, dobavljačima, cjenovnici, pisma, izuzetni su istorijski dokumenti o nama bliskoj istoriji. Mi kao novi vlasnici želimo da ovaj opus sačuvamo od zaborava i kroz više nacionalnih institucija kulture, prvenstveno sa Pomorskim muzejom zaštitimo kao istorijsku vrijednost”, navodi Štibohar.
Isidor Stankov je svoje izlaganje započeo sa opisom broda, a zatim je govorio o avanturama kroz koje su Kojadinovići prolazili tokom putovanja.
,, Ovaj jedrilica sagrađena je 1974. godine u Francuskoj a 1976. godine kreće na putovanje. Kli-Kli  je 12,2 m duga čelična jedrilica, širine 4,26, gaza oko 2 m, deplasmana sa sa 600 l vode i 250 l nafte. Krase je dva jarbola sa ukupnom površinom jedara oko 100 m², sa dodatnim velikim prednjim jedrom  površine oko 120 m². Na početku putovanja  jedilice mnoga tehnička dostignuća nisu bila toliko razvijena. Jednostavno elektronika, telekomunikacijska oprema i generalno sva navigaciona oprema koja nama sada dostupna tada nije postojala, GPS sistemi nisu postojali, kao ni satelitske telekomunikacije. Problem sa nedostatkom elektronike njih je vodio na način da su navigali sa sekstantom, štopericom, almanasima i sa takvom opremom u zavisnosti od preciznosti samog sekstanta i same štoperice njihova pozicija na moru nije mogla da bude izračunata precizno u nekih tri do četiri milje. Ta preciznost na velikom plavetnilu okeana ne predstavlja veliki problem, ali predstavlja problem ako tražite neki školj ili morate da prođete negdje jako blizu kopna. Kli-Kli  nije imao takvih problema jer su imali prilično dobru opremu i  prije svega veliku sreću tokom putovanja.
Ovom predavanju prisustvovali su i studenti Fakulteta za pomorstvo Kotor, đaci Srednje pomorske škole i članovi jedriličarskog kluba “Lahor”.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još