Regionalni reciklažni centar najbolji način za rješavanje upravljanja otpadom

 Regionalni reciklažni centar najbolji način za rješavanje upravljanja otpadom

Izgradnja regionalnog reciklažnog centra jeste jedan od načina rješavanja problema upravljanja otpadom. Da je njegova izgradnja neophodna usaglasili su se danas predstavnici 7 opština na sastanku upriličenom u Opštini Nikšić sa ministrom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma prof.dr Ratkom Mitrovićem.

Domaćin sastanka bio je predsjednik Opštine Marko Kovačević sa saradnicima, a prisustvovali su Igor Jovanović i Dušan Bugarin iz Direktorata za ekologiju, predsjednici opština Žabljak, Šavnik, Plužine i Tivat, Veselin Vukićević, Jugoslav Jakić, Mijuško Bajagić i Željko Komnenović, potpredsjednik Opštine Kotor Siniša Kovačević, sekretarka Sekretarijata za zaštitu prirode i kulturne baštine Opštine Kotor Bojana Petković, sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost Opštine Herceg Novi, Dejan Radonić i direktor D.O.O. “Čistoća” iz Herceg Novog, Vasilije Seferović. 

Na sastanku je detaljno razmatrana mogućnost izgradnje regionalnog reciklažnog centra. 

Svi prisutni su se saglasili da se opštine suočavaju sa velikim problemom upravljanja otpadom i podržali inicijativu za izgradnju regionalnog reciklažnog centra. Konstatovano je da je prvi korak u tom pravcu izrada studije u kojoj bi se jasno definisali osnovni parametri bitni za realizaciju ovog velikog i kompleksnog projekta, kao što su količina otpada, udaljenost od opština i troškovi transporta, tehnologija koja bi se koristila prilikom obrade otpada, kao i potrebna finansijska sredstva.

Ministar Mitrović je izjavio da će Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma što prije, u saradnji sa opštinama i stručnim konsultantima, otpočeti izradu studije izvodljivosti i formirati Komisiju sa zadatkom da se pronađu najbolji modaliteti za realizaciju ideje o izgradnji regionalnog reciklažnog centra.

 (Izvor: rtnk.me)

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još