Sjednica SO Kotor nastavlja rad danas

 Sjednica SO Kotor nastavlja rad danas

Odbornici gradskog parlamenta su na jučerašnjoj, šestoj sjednici Skupštine opštine Kotor u sali kina “Boka”, jednoglasno usvojili set mjera za podršku privrednicima i građanima opštine, koji trpe posljedice izazvane COVID-om 19. Zasijedanje je obilježila gotovo dvočasovna diskusija na temu aktuelne Kovid-19 pandemije i trenutne epidemiološke situacije u gradu i državi.
Predsjednik  Opštine Kotor Vladimir Jokić se osvrnuo na dosadašnji rad Operativnog štaba za praćenje epidemije COVID-19 na teritoriji opštine Kotor i odbornike informisao da se radovi na postavljanju nove kiseoničke stanice u Opštoj bolnici Kotor privode kraju, te da će ovom prilikom biti postavljeno oko 160 kiseoničkih mjesta.
“Najnoviji podaci pokazuju da broj novoinficiranih od korona virusa tokom proteklih dana opada, a ja bih apelovao na naše sugrađane i sugrađanke da se i dalje pridržavamo propisanih, epidemioloških mjera, jer one evidentno daju rezultate i da zajednički potpomognemo proces imunizacije koji je u toku”, kazao je Jokić. Prema njegovim riječima, vakcinisano je 1 600 lica, odnosno oko 8% punoljetne populacije opštine. Veliki kontigent vakcina u Crnu Goru stići će u narednih pet do sedam dana, kada će, napominje, započeti masovna imunizacija stanovništva.
“Predviđeno je da vakcinalni punkt bude u sportskoj sali Gimnazije i Srednje pomorske škole u Dobroti. Ukoliko bude isporučeno dovoljno doza vakcina, vrlo je vjerovatno da će kolektivni imunitet biti postignut već u prvoj fazi vakcinacije i da ćemo u aprilu imati značajno stabilniju zdravstenu situaciju u Kotoru. Na taj način biće moguće krenuti u početak obnove privredne aktivnosti u gradu”, rekao je Jokić.

Set mjera koje je podržalo svih 27 odbornika, podrazumijeva da se sva pravna lica, preduzetnici i fizička lica, koja koriste poslovne prostore u opštinskom vlasništvu, oslobađaju obaveze plaćanja zakupnine u periodu od 01.09.2020. godine do danas (31.03.2021. godine) prema Cjenovniku o utvrđivanju visine zakupnine poslovnih prostorija Opštine Kotor (broj 01-7702 od 29.05.2018. godine), osim pošte, banke, telekomunikacije, zabavne igre i igre na sreću, zdravstvene usluge i kancelarije, pod uslovom da su, napominje Jokić, do dana podnošenja zahtjeva za korišćenje mjera pomoći izmirili sve obaveze zaključno sa 31.08.2020. godine, uključujući i one koje su po prethodnim odlukama o donošenju seta mjera za podršku privrednicima i građanima opštine Kotor sklopili ugovor o izmirenju obaveze na rate sa Direkcijom za uređenje i izgradnju Kotora.Jokić napominje da se obaveze plaćanja zakupnine za period od 01.09.2020. godine do danas (31.03.2021. godine) oslobađaju sva pravna lica, preduzetnici i fizička lica koja koriste privremene objekte na javnim površinama, pod uslovom da su do dana podnošenja zahtjeva za korišćenje mjera pomoći izmirili sve obaveze zaključno sa 31.08.2020. godine, uključujući i one koji su po prethodnim odlukama o donošenju seta mjera za podršku privrednicima i građanima opštine Kotor sklopili ugovor o izmirenju obaveze na rate sa Direkcijom za uređenje i izgradnju Kotora.
Kako se danas čulo, privrednici su oslobođeni i obaveze plaćanja naknade za korišćenje javne površine-ugostiteljske terase u periodu od 01.09.2020. godine do danas.
Sva pravna lica, preduzetnici i fizička lica oslobađaju se plaćanja naknade po osnovu plaćanja lokalnih komunalnih taksi za korišćenje javnih površina, za period od 01.09.2020 godine do danas (31.03.2021. godine).
Za 50% tokom ove godine oslobađeni su plaćanja obaveza sva pravna lica, preduzetnici i fizička lica po osnovu naknade za korišćenje opštinskih i nekategorisanih puteva na teritoriji opštine Kotor iz člana 18 Odluke o naknadi za korišćenje opštinskih i nekategorisanih puteva na teritoriji opštine Kotor („Službeni list Crne Gore – opštinski propisi“ broj 33/14, i 64/19), osim pravna lica iz stava 1 tačke 1 alineje 1 i tačke 2 alineja 1 (benzinske stanice).
Umanjuje se za 50% u ovoj godini plaćanje obaveza za sva pravna lica, preduzetnike i fizička lica po osnovu naknade o za ekonomsko iskorišćavanje kulturnih dobaraosim banke, osiguravajuća društva i ostale finansijske organizacije, fiksni, mobilni i kablovski operatori.
Van snage stavljena je Odluka o porezu na potrošnju, zatim, o porezu na igre na sreću i zabavne igre, na firmu ili naziv, utvrđivanju naknade za finansiranje poslova od interesa za lokalno stanovništvo, visini naknade za izuzeto gradsko- građevinsko zemljište.
Osim toga, stavljeni su van snage i Program upotrebe sredstava od naknade za korišćenje dobara od opšteg interesa, Odluka o opštinskom porezu na nepokretnosti, potom, o usklađivanju iznosa lokalnih administrativnih taksi, uvođenju prireza, uvođenju izletničke takse, kao i Rješenje o povećanju opštinskih naknada.
Skupština nastavlja rad sjutra, od 10 sati.
 

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još