Spajanje Herceg Novog na regionalni vodovod:Bliži li se kraj mukama u saobraćaju i zagađivanju mora?

 Spajanje Herceg Novog na regionalni vodovod:Bliži li se kraj mukama u saobraćaju i zagađivanju mora?

Oni koji svakodnevno putuju za Kotor preko Stoliva, ili za Herceg Novi trajektom, često su nervozni, ne samo zbog čekanja na dijelu dionice gdje se radi postavljanje cijevi za regionalni vodovod, već i zbog ružne slike dijela mora kojim pluta mulje.Ta sporadična pojava izazvana ljudskim nemarom ne ide u prilog nikom, a posebno onima koji izvode radove.

Komunalni inspektor Uprave za inspekcijske poslove Opštine Tivat, prije dva mjeseca, zatekao je radnike firme „Indel inžinjering“ iz Podgorice, kako ispumpavaju prljavu vodu u obližnji atmosferski kanal u Donjoj Lastvi, zbog čega je ta firma kažnjena. Poslali smo upit na obje adrese, kako da se isti propust ponovi, ali na mail redakcije našeg portala još nijesmo dobili odgovor.

Jedno je sigurno zagađenjem morske vode na taj način, uništava se biodiverzitet, a za počinjeni prekršaj na osnovu Zakona o komunalnim djelatnostima, odgovorno lice treba kazniti sa 1.500€, a odgovorno lice u pravnom licu 500€.

Spajanje Herceg Novog na regionalni vodovod je veoma značajna investica. Iz JP Regionalni vodovod su nam ranije rekli da će biti postavljeno 3,2 kilometra novog cjevovoda na području opštine Tivat, uključujući i optički kabl, čime će se na sistem Regionalnog vodovoda povezati ranije izgrađenih oko devet kilometara cjevovoda iz ‘80-tih godina prošlog vijeka, kao i rezervoar „Zelenika“, odnosno podvodni cjevovod do hercegnovskog dijela poluostrva Luštica.

Planirano je da Herceg Novi dobija 200 litara visoko kvalitetne vode za piće i to 130 l/s za područje rivijere od Svete Neđelje do Zelenike i 70 l/s za područje hercegnovskog dijela poluostrva Luštica.

Posao čiji je investitor Regionalni vodovod, vrijedan je 1,84 miliona eura.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još