Specijalizovano plovilo za spašavanje unesrećenih na moru Opština Kotor nabavila kao partner na projektu TELE.DOC

 Specijalizovano plovilo za spašavanje unesrećenih na moru Opština Kotor nabavila kao partner na projektu TELE.DOC

Opština Kotor je partner na projektu TELE.DOC koji ima za cilj poboljšanje liječenja pacijenata sa traumom ulaganjem u postojeće zdravstvene usluge koje nude tri bolnice, u Kotoru (ME), Dubrovniku (HR) i Mostaru (BA).

Telemedicina postaje sve važniji dio zdravstvenog sistema, jer ima potencijal da bude ekonomičan način proširivanja pristupa izvrsnoj medicinskoj njezi. Telemedicina je takođe značajna u situacijama poput ove nametnute pandemijom koronavirusa u svijetu, kada se insistira na fizičkoj i socijalnoj distanci, kako u svakodnevnom životu, tako i u radu. Stoga se projektom želi uspostaviti mreža zasnovana na ICT-u i omogućiti audio-vizuelna komunikacija, razmjena medicinskih podataka i konsultacija između odeljenja za zbrinjavanje traume u stvarnom vremenu.

Pored nabavke medicinske opreme, Opština Kotor kao partner na projektu, nabavila je specijalizovano plovilo za spašavanje unesrećenih na moru i za prevoz morskim putem radi bržeg zbrinjavanja pacijenata sa traumom. Plovilo je opremljeno i ronilačkom opremom za dva ronioca.

Danas u 13 sati, na pristaništu ispred Centra za kulturu održaće se primopredaja plovila koji Opština Kotor ustupa Službi zaštite i spašavanja za koju je i izvršena ova nabavka. Ovom prilikom održaće se pokazna vježba Službe.

Događaju će prisustvovati predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, komandir Službe zaštite i spašavanja, Maksim Mandić i njegove kolege, kao i predstavnice Kancelarije za međunarodne projekte, Nađa Radulović i Lena Pasinović.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još