Stiglo 5.000 vakcina Sputnjik V

 Stiglo 5.000 vakcina Sputnjik V

Foto> Služba za osnose s javnošću

Stigao je prvi kontingent od 5000 vakica protiv COVID-19, ruskog proizvođača Sputnjik, čime je počela isporuka ukupno 50 hiljada vakcina ovog proizvođača, koje do kraja prvog kvartala ove godine treba da stignu u našu zemlju.

U ime Vlade Crne Gore na aerodromu pošiljku 5 000 vakcina primili su ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović, ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov, savjetnik za vanjsku politiku predsjednika Vlade Srećko Crnogoracsavjetnica predsjednika Vlade i rukovoditeljka Službe za odnose s javnošću, Andrijana Đordan iAleksandar Sekulić, generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja.

Ministarka Borovinić Bojović istakla je da je nabavka i isporuka prvih pet od ukupno 50 hiljada vakcina Sputnjik V, koliko je planirano da stigne u Crnu Goru do kraja marta, kao i još 50 hiljada koje treba da budu dopremljene u našu zemlju do kraja drugog kvartala, rezultat bilateralnih pregovora Ministarstva zdravlja, odnosno Vlade Crne Gore, sa stručnim timom koji su činili kompetentni predstavnici ruske vlade i proizvođača vakcina.

Ona je istakla da je, zahvaljujući naporima i direktnim pregovorima dvije vlade, koji su, iako su trajali samo dva mjeseca,  bili izuzetno konstruktivni i učinkoviti, prva tranša vakcina Sputnjik V stigla u Crnu Goru.

Ministarka zdravlja je još jednom iskazala veliku zahvalnost i poštovanje ruskoj Vladi na razumijevanju, spremnosti i doprinosu da vakcine što prije dođu u Crnu Goru.

– Želim da istaknem i poseban doprinos dr Sergeja Boljevića, zahvaljujući čijem učešću i pregovorima je Crna Gora rekordno brzo dobila vakcine, naglasila je ministarka Borovinić Bojović.

Ona je podsjetila da donacija 30.000 kineskih vakcina kreće iz Pekinga 27. februara, kao i da su u toku pregovori za 150.000 doza kineske vakcine Sinofarm, 150.000 doza Fajzer vakcina, kao i 84.000 doza Astra Zeneke.

Ruski ambasador u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov kazao je da se dolaskom vakcina u Crnu Goru pojavila nada za povratak normalnom životu, jer je, kako je naglasio, masovna imunizacija stanovništva glavni preduslov za oporavak svjetske i nacionalnih privreda, pogođenih od posledica pandemije.

 – Vakcina Sputnjik V je bezbjedna i efikasna, njeni proizvođači oslonili su se na iskustvo i dugu tradiciju napredne ruske nauke. Uvjeren sam da će ruska vakcina pomoći da se spasu hiljade života stanovnika Crne Gore, sa kojom imamo davne istorijske, kulturne i duhovne veze, istakao je ambasador Maslenikov.  

 SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE 

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još