Stiglo specijalizovano plovilo za spašavanje unesrećenih na moru

 Stiglo specijalizovano plovilo za spašavanje unesrećenih na moru

Opština Kotor kao partner na projektu TELE.DOC nabavila je specijalizovano plovilo za spašavanje unesrećenih na moru i za prevoz morskim putem zbog bržeg zbrinjavanja pacijenata sa traumom. Plovilo koje je opremljeno i ronilačkom opremom za dva ronioca, Opština je ustupila Službi zaštite i spašavanja za koju je i obavljena ova nabavka.

Telemedicina postaje sve važniji dio zdravstvenog sistema, jer ima potencijal da bude ekonomičan način proširivanja pristupa izvrsnoj medicinskoj njezi. Telemedicina je takođe značajna u situacijama poput ove nametnute pandemijom koronavirusa u svijetu, kada se insistira na fizičkoj i socijalnoj distanci, kako u svakodnevnom životu, tako i u radu.
Stoga se projektom želi uspostaviti mreža zasnovana na ICT-u i omogućiti audio-vizuelna komunikacija, razmjena medicinskih podataka i konsultacija između odeljenja za zbrinjavanje traume u stvarnom vremenu. 

Predsjednik Opštine Vladimir Jokić istakao je da je nabavka ovog  plovila od velikog značaja ne samo za Kotor, već i za regiju Boke Kotorske.

,, Sada imamo mogućnost prevoza ljudi kojima je potrebna hitna medicinska intervencija između Kotora i Risna, morskim putem. Na ovaj način ćemo pokazati ono što je i naša inicijativa prema Vladi Crne Gore, da se komunikacija između Specijalne bolnice za ortopediju, neurohirurgiju i neurologiju „Vaso Ćuković“ u Risnu, i Opšte bolnice u Kotoru, kao i drugih zdravstvenih centara u Boki Kotorskoj, mora ubrzati upravo na način prevoza morskim putem, a naravno ako se nekad ukaže prilika i vazdušnim prevozom. Od danas će prvenstveno građani Kotora, kao i ostali stanovnici Boke, koji budu u takvoj situaciji da se moraju hitno prevesti u Bolnicu Risan, ili iz nekog drugog dijela zaliva u Opštu bolnicu Kotor, imati mogućnost da se prevezu i morskim putem, u momentima kada je gužva na putu. Nadam se da ćemo na ovaj način pomoći zdravstvenim radnicima u spašavanju ljudskih života”, kazao je Jokić.

Komandir Službe zaštite i spašavanja Maksim Mandić, izrazio je zahvalnost predsjedniku Jokiću i Opštini Kotor na značajnoj donaciji.

,, Ovo je veliki dan za Službu zaštite i spašavanja, naša oprema je bogatija za plovilo- čamac gumenjak sa aluminijskim koritom koji će biti korišten za spašavanje na moru. Po prvi put imamo svoje plovilo, a prednost svega ovoga je da ćemo od sada sami moći da obavljamo intervencije, i uvježbavati ronilačku jedinicu. Plovilo je dužine 5,9 m, kapaciteta 14 osoba, sa motorom Honda od 100 ks, koji zadovoljava naše kapacitete. Napravljeno je specijalno prema našim zahtjevima, sa dosta tovarnog prostora, kako bismo mogli iz mora izvući unesrećeene i bezbjedno ih prevesti do ekipe hitne medicinske pomoći. Ono što je najbitnije da uslijed velikih gužvi koje su uobičajne možemo pružiti pomoć u prevozu povrijeđenih lica”, rekao je Mandić.

Osim plovila i ronilačke opreme, donacija obuhvata i prateću opremu za pružanje hitne pomoći na moru.
Podsjetimo, projekat TELE.DOC  koji ima za cilj poboljšanje liječenja pacijenata sa traumom ulaganjem u postojeće zdravstvene usluge koje nude tri bolnice, u Kotoru (ME), Dubrovniku (HR) i Mostaru (BA), a Opština Kotor je partner na projektu.

Događaju su pored predsjednika Opštine Kotor Vladimira Jokića i komandira Službe zaštite i spašavanja Maksima Mandića prisustvovali i predstavnici Kancelarije za međunarodne projekte, Nađa Radulović i Lena Pasinović.

Primopredaja i pokazna vježba Službe zaštite i spašavanja organizovani su na pristaništu ispred Centra za kulturu “Nikola Đurković”.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još