Šumski požari-bezbjednosna uputstva

 Šumski požari-bezbjednosna uputstva

Bliže se topli dani, kalendarski početak ljeta i sređivanje dvorišta, što kod većih znači i paljenje na otvorenom. S obzirom da takav vid sređivanja može izazvati požar juče su iz Direktorata za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore organizovali Info dan u cilju podizanja svijesti građana o prevenciji i zaštiti od požara.

Kako je za Radio Kotor kazala načelnica Područne jedinice Direktorata Herceg Novi Lidija Petrone-Kolar, građanima i građankama Kotora tom prilikom podijeljeni su flajeri “Šumski požari-bezbjednosna uputstva”.

“Maj je mjesec preventive od požara tako da se mi u Direktoratu svakog maja i početkom juna trudimo da u svim opštinama Crne Gore organizujemo jedan info dan kako bi dali doprinos podizanju svijesti građana o opasnostima od požara. Svi dobro pamtimo 2017. godinu kako nam je bilo, a dobro znamo da je za 95 posto požara uzročnik čovjek. Ukoliko ne radimo na podizanju svijesti građana, mislim da nam je džabe sve” – istakla je načelnica Područne jedinice Direktorata Herceg Novi Lidija Petrone-Kolar

U flajerima se nalaze informacije: kako da se ponašate ako ste u prirodi, ako se vaša kuća nalazi u šumi ili u njenoj blizini, kada dolazi do požara, šta raditi ukoliko se požar približava vašoj kući, šta raditi u trenutku kada se ugasi požar, a šta u koliko je požar u blizini vaše kuće.U flajeru se može pronaći i SOS broj 112 Operativno-komunikacionog centra Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a. Broj opštinske Službe zaštite i spašavanja je 123.

Podsjetimo, info dani organizuju se planom pripreme ljetnje turističke sezone za 2021. godinu Direktorata za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.

Info dani organizuju se na trgovima u svim opštinama Crne Gore. 

Avatar

Dubravka Perović

Pročitajte još