Svečano u Domu starih „Grabovac“

 Svečano u Domu starih „Grabovac“

Foto:facebook.com

Međunarodni dan starijih osoba i Dan Doma starih “Grabovac” Risan obilježen je svečano. Tim povodom, u dvorištu ove socijalne ustanove za štićenike će biti priređen kulturno-umjetnički program.

Zbog epidemiološke situacije, posjete risanskog Doma starih u proteklom periodu više puta bile su obustavljane. Kako u ovoj ustanovi već duže vremena nema zaraženih korona virusom, posjete su od prošle sedmice ponovo dozvoljene.

,,Posjetilac mora ispuniti jedan od tri uslova, a to je da ima negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata, da ima potvrdu o revakcinaciji ili da ima potvrdu da je preležao koronu u posljednjih 90 dana”, pojašnjavaju iz te ustanove.

Tokom pandemije korona virusa, dodaje, štićenici Doma starih “Grabovac” su bili u izolaciji duže od godinu dana, dok je karantin zaposlenih trajao ukupno tri mjeseca, u prvom navratu mjesec, a kasnije dva mjeseca.
,,Ta situacija je individualno uticala na naše stanare, a neke uopštene reakcije su bile da smo imali korisnike koji su se povlačili u svoje sobe poštujući epidemiološke mjere, a sa druge strane je bilo i onih koji su negodovali i pokušali da pređu preko naše kapije uprkos zabrani. Neki su čak u tome i uspijevali, pa su morali u dodatnu samoizolaciju. Bilo je i onih koji su imali neka nepoželjna ponašanja, kao što je prekomjerno konzumiranje alkohola ili cigareta. Bio je prisutan strah što je normalna i potpuno očekivana reakcija, kada su u pitanju neke nove, nepoznate i ugrožavajuće okolnosti”, kaže Cimbaljević.

Štićenici su u tom periodu, podsjeća, osjećali strah, ne samo za sebe, već i za svoje najbliže koji u tom periodu nisu mogli da dođu u posjetu, budući da su epidemiološke mjere podrazumijevale potpunu zabranu izlaska štićenika  izabranu posjeta našoj ustanovi.

Pored straha, kako navodi, kod štićenika je bila prisutna i usamljenost zbog toga što nisu mogli biti sa svojim najbližima.

,,Nastojali smo da umanjimo usamljenost tako što smo im pomoću pametnih telefona i tablet računara obezbjeđivali video pozive, ali je opet bilo je dosta korisnika koji su osjetili tu usamljenost”, navela je Cimbaljević.

Proces vakcinacije u Crnoj Gori počeo je u Domu starih “Grabovac” u februaru ove godine, a do danas su vakcinisani skoro svi štićenici.

,,Većina naših stanara je primila vakcinu, a oni su se vakcinisali na samom početku. Na imunizaciju su gledali kao na mogući izlaz i smatrali su da ukoliko se zaštite na taj način, da će biti dozvoljen izlazak i da će posjete biti omogućene, što je i bilo tako. U kasnijem periodu manji broj stanara koji nije dobio vakcinu, a to su uglavnom oni koji se iz medicinskih razloga nisu mogli vakcinisati, pokazivali su određenu dozu nepovjerenja. Posjete su zatim u međuvremenu više puta bile zabranjene i dozvoljene. Za sada još među samim stanarima nisu dozvoljena druženja između odjeljenja, već je samo  dozvoljeno da se posjećuju u dvorištu i parku uz poštovanje epidemioloških mjera”, zaključila je Cimbaljević.

U Domu starih “Grabovac” trenutno boravi 252 štićenika.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još