Svjetski dan pomorstva

 Svjetski dan pomorstva

Most Milenijum u Podgorici i Gradska vrata u Kotoru biće osvijetljeni su sinoć plavom bojom povodom obilježavanja Svjetskog dana pomorstva, koji se ove godine obilježava pod sloganom „Pomorci – u centru budućnosti pomorstva“.

Ovim simboličnim gestom, Glavni grad i Kotor, ali  i Crna Gora, kao zemlja sa dugom pomorskom tradicijom, pridružiće se globalnoj inicijativi Međunarodne pomorske organizacije IMO (International maritime organization), koja će takođe osvijetlile svoje sjedište u Londonu, Velika Britanija.

Međunarodni dan pomorstva obilježava se svake godine u čast pomorske zajednice i njenog značaja u svijetu.

Svake godine ovaj datum prati i posebna tema, a događaji u 2021. godini su fokusirani na značaj samih pomoraca, uslova u kojima rade i mogućnostima poboljšanja njihovog  položaja.

Potreba da se skrene pažnja na nemjerljivu ulogu koju pomorci igraju u transportnom sistemu, povećana je i pandemijom COVID 19 koja je pokazala u kojoj mjeri je ljudski kadar neophodan i nezamjenljiv bez obzira na ubrzan razvoj modernih tehnologija.

Crnogorska pomorska administracija intezivno se bavi temama vezanim za ljudski element plovidbe, uključujući sigurnost i bezbjednost pomoraca na brodovima, njihovu dobrobit  i važnost osiguravanja obučenih i kvalifikovanih kadrova, spremnih  da se suoče  sa izazovima i mogućnostima digitalizacije i automatizacije.

(Saopštenje i čestitku MKI povodom Svjetskog dana pomorstva)

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još