Taktilne trake i table na Brajevom pismu na aerodromima i u Luci Kotor

 Taktilne trake i table na Brajevom pismu na aerodromima i u Luci Kotor

Osobama sa potpunim ili djelimičnim oštećenjem vida biće obezbijeđena bolja pristupačnost putnoj infrastrukturi Aerodroma Crne Gore i Luke Kotor, kako bi svi imali jednak komfor prilikom putovanja, poručeno je sa današnje on line pres konferencije ove dvije institucije.

Na konferenciji je predstavljen projekat „Inovativne usluge prevoza za putnike potpuno i djelimičnog oštećenog vida u Dunavskoj regiji“ (DTP), za koji su ACG i Luka Kotor aplicirali kako bi svi putnici imali ravnopravan tretman prilikom putovanja.

Projekt menadžerka DTP za ACG Nina Planinić objasnila je da u projektu učestvuje 14 država dunavskog sliva, a da je zadatak da se evropski transport prilagodi osobama sa oštećenim vidom, kako bi nesmetano koristili infrastrukturu na aerodromima, željeznicama, javnom prevozu i u lukama.

„Zajednički smo došli do zaključka da je u ovoj fazi najpotrebnije obezbijediti taktilne trake i orjentacione table na Brajevom pismu“, kazala je Planinić.

Projekt menadžerka DTP „Luka Kotor“ Maja Danilović, navela je da je luka prva stanica na koju zakorače ljudi sa broda, te da će se obezbijediti taktilne trake do podvožnjaka u Kotoru. U tu namjenu, kako je dodala, biće utrošeno oko 109 hiljada eura.

Izvršni direktor Saveza slijepih Goran Macanović zahvalio se predstavnicima Aerodroma Crne Gore i Luke Kotor za ovakav projekat kojim se, kako je naveo, omogućava pristupačnost institucija osobama sa oštećenim vidom i ispunjavaju nacionalne i međunarodne zakonske obaveze.

„Obezbjeđivanje ravnopravnog pristupa osobama sa oštećenjem vida je višestruko značajno: sprovođenje tih mjera je preduslov samostalnog života, a to je preduslov dostojanstvenog života. Zato je ovaj projekat višestruko važan“, kazao je Macanović.

On je ponudio resurse Saveza slijepih i stručnu pomoć predstavnicima projekta kako bi se što kvalitetnije integrisao i vremenom još više unaprijedio.

Ukupan budžet projekta je 2.192.546 eura, od čega većinu finansira Evropska unija. Budžet za prilagođavanje aerodromske infrastrukture putnicima sa oštećenim vidom iznosi 127.500. eura. Rok završetka projekta je decembar 2022. godina.

(RTCG)

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još