U Herceg Novom otvoren Trg od knjige

 U Herceg Novom otvoren Trg od knjige

Međunarodni sajam –Trg od knjige otvoren je u Herceg Novom,na Belavisti, koji se ove godine održava pod motom Fjodora Dostojevskog: „Prestati čitati knjige, znači prestati misliti“. Na sajmu izlaže oko 30 izdavača iz zemlje i regiona, a sajam će trajati do 28. jula.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, govoreći na otvaranju, istakao je da riječi velikog Dostojevskog, koje su i moto ovogodišnjeg Trga od knjige, danas možda više nego ikada ranije imaju sudbinsko značenje, saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

Živimo u vremenu digitalizacije i brzog prenosa podataka, što nam omogućava da dobijemo obilje korisnih informacija koje, čini se, sve manje razumijemo i primjenjujemo jer nam vid zamagljuju prolazne vrijednosti i nepodnošljiva brzina kojom danas živimo. Znanje prikljupljano hiljadama godina dostupno nam je lakše nego ikada u ljudskoj istoriji, ali je sve manje onih usmjerenih na potragu za njim. Zato su važne knjige jer one zadiru duboko ispod površine, traže od nas da promišljamo svijet i sebe, da spoznajemo, razumijemo i prihvatamo drugo i drugačije“, rekao je Katić.

„Kultura, kao i kultura čitanja knjiga, naš je odraz – ako dozvolimo sebi da je zanemarimo, ma kakva pošast da nas je zadesila, učinićemo grijeh, prema sebi i onima koji će doći za nama“, zaključio je Katić.

Prvi književni program na otvaranju posvećen je jubileju – 200 godina od rođenja F.M. Dostojevskog. O Dostojevskom i svojoj knjizi „Zli dusi“ u viziji Dostojevskog, govorila je prof. dr Sonja Tomović Šundić.

Radno vrijeme Sajma je od 19.00 do 24.00 časova. Večernji programi počinju u 21.00 čas, sa izuzetkom programa za djecu koji počinju u 20.30 časova. Ulaz za sve programe i prodajni dio Sajma je slobodan, ali uz ograničen broj posjetilaca i poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još