U Kotoru boravi 1105 prijavljenih gostiju

 U Kotoru boravi 1105 prijavljenih gostiju

Prema podacima Turističke organizacije, na današnji dan u kotorskoj opštini je prijavljen  boravak 1105 gostiju. U hotelskom smještaju je njih 257, privatnom 821 i u hostelima 27, što je 56% ostvarenog u odnosu na 2019.godinu.

“Izdavaoci smještaja prijavu boravka, pored punkta u Starom gradu koji radi još uvijek po ljetnjem radnom vremenu, svakog dana i vikendom od 8 do 20 sati, mogu obaviti i na punktovima u naselju Sveti Stasije do kraja ovog mjeseca, radnim danima od 8 do 14.30. Takođe, tu su i punktovi na Prčanju, koji radi svakog radnog dana i vikendom od 8 do 15 sati i u Risnu, čije je radno vrijeme od 8 do 15 sati, svakog radnog dana” – navodi se u saopštenju proslijeđenom Radio Kotoru.

Po dosadašnjim podacima, ove godine najveći broj gostiju u Kotor je došao iz Srbije 26%, zatim Ukrajine 15,50%, Rusije 11,50%, BiH 6% i Poljske 5%. “ Turisti su uglavnom koristili sopstveni automobil ili avio prevoz i boravili u prosjeku četiri dana. Najveći broj onih koji se odluče za boravak u našem gradu je u starosnoj dobi od 18 do 35 godina, 37%, zatim slijedi grupa od 36 do 45 godina sa 21% i na trećem mjestu su oni u rasponu od 46 do 55 godina sa 14%. U špicu sezone hoteli su bilježili bolju posjećenost nego 2019. godine, dok je privatni smještaj bio u blagom zaostatku ili na nivou navedene godine. Turisti su se najčešće žalili na gužve u saobraćaju, parkiranje na trotoarima, buku i čistoću plaža i grada, dok su se pohvalno izrazili kada su u pitanju ljubaznost i predusretljivost građana i zaposlenih, kvalitet ponude, prirodne ljepote i kulturno-istorijski spomenici.Važno je napomenuti da je pritužbi generalno bilo mnogo manje nego prethodnih godina, što nas sve zajedno ohrabruje i uvjerava da smo na dobrom putu kada je unaprjeđivanje turističkog proizvoda našeg grada u pitanju.

Kao i tokom ljetnje sezone, molimo sve građane kao i naše goste, da se pridržavaju epidemioloških mjera, a one koji se nisu vakcinisali da to učine što prije i tako zaštite i sebe i druge.Takođe, preporučujemo i vlasnicima turističkih i ugostiteljskih objekata da svojim i primjerom svojih zaposlenih, ali i marketingom putem društvenih mreža, veb sajtova i medija, pozovu svoje goste na vakcinisanje.

Smanjenje broja inficiranih, i povećanje imuniziranih će nam omogućiti pripreme za zimske praznike i organizovanje dočeka Nove godine, a samim tim i dolazak većeg broja gostiju u naš grad, kao i šansu za dodatnu zaradu svima onima koji se bave poslovima iz oblasti turizma i ugostiteljstva” – navodi se u saopštenju Turističke organizacije Kotor koje potpisuje v.d. direktora Jovan Ristić. 

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još