UNESCO konferencija ,,Nova normalnost”

 UNESCO  konferencija ,,Nova normalnost”

Petodnevna UNESCO  konferencija ,,Nova normalnost” otvorena je sinoć u Crkvi sv. Duha sa panelom Globalni osvrt, koji je okupio ambasadore u Crnoj Gori, sa ciljem sagledavanja globalne slike kulture i umjetnosti prije i tokom pandemije korona virusa.

Prisutnima se najprije obratio predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, koji je istakao da mu je velika čast što je Kotor domaćin ovakve konfrencije.

,,Pandemija korona virusa sve je zatvorila preko godinu dana, naši životi su zaustavljeni, a prošlog ljeta prazan grad je bio naša nova normalnost. Prošle godine gubitak naših dragih osoba je bio strašan, svakodnevno smo preko aplikacija pratili nove statističke podatke i radovali se ako je tog dana bila jedna žrtva manje nego prethodnog. Slušali smo prognoze i naši životi su se pretvorili u statistiku. Zatim je došao april sa smanjenjem broja oboljelih, tada smo u gradu ponovo čuli strani jezik, što se činilo kao da se nije desilo vijekovima.Naša radost je bila velika dok smo gledali kolone automobila, prvi put je normalno imati buku, zagrliti prijatelja, Kotor je od tada ponovo živnuo.

Kotor je bio uvijek sastajalište mnogih kultura i tradicija i zato Kotor može čvrsto, ispravno i spremno da dočeka bilo koju normalnost, iako se vremena mijenjaju i mi se mijenjamo sa njima”, poručio je Jokić.

Učesnici konferencije bili su Siniša Šešum, šef kancelarije Antenna pri UNESCO-u (Sarajevo), Branimir Jukić, ambasador Bosne i Hercegovine, Đin Lju, ambasador Kine, Karen Medoks, ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva, Vladislav Maslenikov, ambasador Rusije, Džudi Rajnke, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država, Oana Kristina Popa, šefica delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, Veselko Grubišić, ambasador Hrvatske, Kristijan Timnije, ambasador Francuske, Robert Weber, ambasador Njemačke, Gregor Presker, ambasador Slovenije, kao i Ute Frisner, zamjenica šefa diplomatske misije i konzul Austrije.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još