Univerzitet Crne Gore osuđuje svaki vid kršenja ljudskih prava

 Univerzitet Crne Gore osuđuje svaki vid kršenja ljudskih prava

Foto: Univerzitet Crne Gore

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić sa saradnicima primio je Miljanu Krivokapić studentkinju Fakulteta političkih nauka kao i dekana tog fakulteta prof. dr Milana Markovića, povodom zastrašujućih prijetnji i uvreda koji su anonimno upućeni studentkinji putem društvenih mreža.

Na sastanku je najoštrije osuđena svaka vrsta diskriminacije, netolerancije i podsticanja na mržnju, prijetnje i nasilje, a naglašeno je i da je svaka vrsta ovakvog napada na bilo kojeg člana ne samo studentske zajednice, već i akademskog i neakademskog osoblja Univerziteta Crne Gore,ujedno i direktan atak na Univerzitet Crne Gore i vrijednosti koje se na njemu njeguju.

Rektor je izrazio puno razumijevanje i zabrinutost za situaciju u kojoj se našla studentkinja Krivokapić, budući da lično dijeli iskustvo neosnovanih napada, govora mržnje i prijetnji, te joj u tom pravcu uputio podršku i pozvao nadležne institucije i odgovorne organizacije da hitno reaguju i u skladu sa zakonom sankcionišu i spriječe svaki vid ugrožavanje mira i sigurnosti svih građana Crne Gore.

Takođe, posebno je istakao krucijalnu ulogu Univerziteta Crne Gore u razvoju multikultularne, multikonfesionalne, demokratske Crne Gore koja baštini slobodu, mir, vladavinu prava, toleranciju i ljudsko dostojanstvo i pozvao institucije Crne Gore na obavezu podizanja nivoa društvene svijesti i odgovornosti u pogledu urgentne potrebe zakonskog regulisanja javnog diskursa koji obiluje dezinformacijama, predrasudama, uvredama, prijetnjama. Neophodno je da se što prije ugledamo na evropske  inicijative i države, koje u uslovima sve veće eskalacije govora mržnje na društvenim mrežama, uvode stroge zakonske i institucionalne mehanizme za borbu protiv agresivne i neprimjerene komunikacije i komentara na društvenim mrežama i online portalima.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još