Varhelji: Očekujemo kazne za napade na muslimane u Crnoj Gori

 Varhelji: Očekujemo kazne za napade na muslimane u Crnoj Gori

Oliver Varhelji

Evropska komisija (EK) upoznata je sa incidentima koji su bili usmjereni ka muslimanskoj zajednici u Crnoj Gori i očekujemo temeljnu istragu o ovim slučajevima, naveo je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

„Komisija je upoznata sa incidentima koji su bili usmjereni na muslimansku zajednicu uoči i nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine. Očekujemo temeljnu istragu i pravno sankcionisanje, za sve napade i sva nasilja. Vladavina prava je jedna od osnovnih vrijednosti EU i kao takva, presudni element procesa pristupanja EU, koji određuje ukupni tempo pregovora Crne Gore o pristupanju EU“, naveo je Varhelji.

On je naveo da se od Crne Gore, kao zemlje kandidata za članstvo u EU, očekuje efikasna zaštita pripadnika nacionalnih i vjerskih manjina, što je u skladu sa ispunjavanjem mjerila za poglavlja 23, prenosi portal RTCG. 

Prema mjerilima iz tog poglavlja, Varhelji je dodao da  Crna Gora mora ispuniti, između ostalog, i određenu mjeru koja se odnosi na jačanje efikasne primjene i sprovođenja ljudskih prava i usklađivanje svog pravnog okvira sa pravnom tekovinom EU i međunarodnim standardima ljudskih prava.

„To takođe uključuje efikasnu zaštitu manjina i slobodu vjeroispovesti“, zaključio je evropski komesar. 

Foto: B92

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još