Za “KOTORSKO SRCE” nagrada 21.novembar

 Za “KOTORSKO SRCE” nagrada 21.novembar

NVO „Kotorsko srce“

Grupa kotorskih entuzijasta – volontera, hrabrih i humanih Kotorana  o kojoj smo na našem Portalu pisali prije par dana, i zvanično je dobitinik najvećeg opštinskog priznanja nagrade 21.novembar.

Svojim radom od samog početka pandemije covid19  pokazali su se kao dobri partneri  lokalnom  Crvenom krstu, opštinskom timu za zaštitu i spašavanje Opštine Kotor, Centru za socijalni rad i svim građanima  kojima je pomoć bila neophodna.

U Odluci žirija, između ostalog, piše:

Entuzijazam i humanost na visini – pokreću 65 članova, a spretna organizovanost odmah ih upućuje na realizaciju hitno potrebnih akcija.

Stavljaju na raspolaganje svoj privatni vozni park i organizuju prevoz svojih sugrađana do posla i nazad, u vrijeme kada javni taksi i prevoz nijesu bili dostupni; brzo utvrđuju adrese onih kojima je pomoć neophodna i uspješno dostavljaju 2215 paketa hrane i higijenskih sredstava; najugroženijoj grupi građana distribuiraju 1500 paketa mliječnih namirnica i poseban senzibilitet pokazuju brigom, pažnjom i posjetama paraplegičarima u našem gradu . I to nije sve.

Zakucali su na vrata domova naših starijih brojnih sugrađana sa jednostavnim, ljudskim pitanjem, toplinom koja je dolazila pravo iz srca: “Dobar dan, kako ste, treba li Vam što“?

Čuti te riječi, doživjeti to u doba opšte otuđenosti među ljudima, u doba opšteg primata profitu i samo ličnom interesu i u vrijeme opasne pandemije – doživljaj je prijatnog iznenađenja, radosti i visokog vrijednovanja toga gesta, uz dužnu zahvalnost i pohvale. I to je bio osjećaj svih onih građana koji su vrata svoga doma otvorili tim humanim ljudima koji donose na kućna vrata potrebne namirnice, ljekove, boce plina, drva za ogrijev, plaćaju račune, preuzimaju i dostavljaju penzije, i još mnogo toga neophodnog za odvijanje što prijatnijeg života u toj vanrednoj situaciji.

Nizale su se razne humanitarne akcije, grupne i pojedinačne, a vrijedni volonteri predvođeni iskusnim Rankom Borozanom uspjevaju da dostave pomoć i u najudaljenije djelove naše Opštine.To se ne zaboravlja.

Mora se posebno istaći izuzetno humana akcija pomaganja usamljenoj i životno ugroženoj starici Darinki Živković sa Dragalja. Oni su uspjeli osposobiti i poboljšati uslove u kući za pristojno stanovanje i život, obezbijediti hranu, higijeske proizvode, drva za ogrijev… Zbog njenog lošeg opšteg zdravstvenog stanja, odveli su staricu na bolničko liječenje, vratili je potom u novi ambijent uređenog prostora za život, zapravo, vratili je u život. I nastavili da iskazuju pažnju i ljubav, i dalje je povremeno posjećujući. Je li za ovo dovoljno reći: Veliko humano djelo. Jeste . Ali se mora i dodati: Bravo veliki ljudi!

Iako djela govore više od riječi, poštovanje, pamćenje, zahvalnost i pohvala, ostaće riječi kojima se označava humanitarna i nesebična pomoć volontera „Kotorsko srce“.

Grad Kotor, kroz bogatu i burnu istoriju, pamti razorne zemljotrese, razne teške bolesti i epidemije poput ove današnje, požare, ratove i vremenske nepogode , ali u svim sličnim neprilikama je do izražaja dolazila solidarnost, saosjećanje i djelovanje stanovnika u ublažavanju tih pošasti, uz čiju pomoć je Kotor opstao i uvjek izlazio kao pobjednik. Tako su se ophodili građani Kotora nekada, tako se ophode i dan danas. I upravo, volonterska grupa – „Kotorsko srce“ svojim visoko humanim djelovanjem u teškom periodu pandemije COVID-a 19, na najbolji mogući način potvrđuje tu tradicionalnu osobinu građana Kotora, čiji su uspješni predstavnik i nastavljač te tradicije, piše u obrazloženju nagrade.

Svečano uručivanje nagrade je u 14 sati i 30 minuta, pa ćemo fotografije tog svečanog čina objaviti tokom dana.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još