Zaposleni Rektorata Univerziteta Crne Gore posjetili su Akvarijum Boka

 Zaposleni Rektorata Univerziteta Crne Gore posjetili su Akvarijum Boka

Zaposleni Rektorata Univerziteta Crne Gore posjetili su Akvarijum Boka, u okviru Instituta za biologiju mora, u organizaciji Sindikata UCG i njegovog predstavnika, Slavice Labović. Akvarijum, na površini od 300 kvadrata, nalazi se u kotorskoj palati Radoničić, koja je spomenik kulture Crne Gore i ujedno je i sjedište Instituta za biologiju mora.

Rukovodilac “Akvarijuma Boka” dr Mirko Đurović, ispričao je zaposlenima u Rektoratu kako je tekao razvoj ovog projekta.

Projekat je vrijedan 1,17 miliona eura. Sredstva za taj projekat su obezbjedili Ambasade Norveške u Beogradu donacijom od 0,75 miliona eura i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore u visini od 0,37 miliona eura.

„Donacijama i podrškom, između ostalih i Univerziteta Crne Gore, uspjeli smo ne samo da stvorimo naučnoistraživačku bazu već i da damo novu turističku vrijednost Crnoj Gori“, kazao je dr Đurović koji je propratnim objašnjenjima upotpunio sliku o živom svijetu u Jadranu.

„Sve vrste koje se nalaze u akvarijumu su nabavljene u saradnji sa lokalnim ribolovcima te je njihovo prilagođavanje novoj sredini zahtijevalo poseban trud. U zastakljenim novim domovima su kombinovane tako da skladno funkcionišu, kao i u prirodnom staništu, uključujući i neophodne prirodne čistače. Tu su i one opasne, poput ribe pauk, čuvene po bolovima koje izaziva ujedom, te zaposleni u Akvarijumu strogo vode računa o zaštitnoj opremi tokom čišćenja akvarijuma ovih riba,  ili još opasnije vrste murina (Muraena helena), takozvani tvor, opasnog ujeda i otrovne krvi“, naveo je Đurović.

On je predstavio i štetočinu Jadrana, invazivnog plavog raka koji nema prirodnog neprijatelja, brzo se razmnožava te je prijetnja za sitnije rakove, riblju mlađ, a pogotovo za ribarske mreže koje lako kida. Jedini način da se suzbije jeste izlovljavanjem, a kako se ovaj rak nalazi na menijima svjetskih restorana i ima svoju komercijalnu vrijednost,  Institut za biologiju mora nastoji da podigne svijest lokalnih ugostitelja o vrijednosti ovog raka. Za sada, u kuhinjama crnogorskog primorja, plavi rak je marginalizovan.

Ovakve priče o skrivenom svijetu Boke i Jadrana najzanimljivije su osnovcima koji su česti posjetioci Instituta. IBM će nastojati da pokrene incijativu za uvođenje posjeta Akvarijumu u vannastavne aktivnosti škole, kako bi djeci bilo omogućeno da se besplatno edukuju o podvodnom svijetu Jadrana.

Predstavnica Sindikata UCG Slavica Labović čestitala je, u ime zaposlenih, na uspješnoj realizaciji projekta Akvarijum Boka za koji je IBM imao podršku zaposlenih i dodala da će zaposleni u Rektoratu nastaviti i dalje da pružaju podršku Institutu. Ona je iskazala zahvalnost na dočeku i iscrpnoj prezentaciji Akvarijuma Boka.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još