Bogata istorija crnogorskog pomorstva kroz audio vodič na ukrajinskom jeziku

 Bogata istorija crnogorskog pomorstva kroz audio vodič na ukrajinskom jeziku

Pomorski muzej Crne Gore, u saradnji sa Ambasadom Ukrajine i Nacionalnom turističkom organizacijom prezentovao je.projekat audio-vodiča na ukrajinskom jeziku.

,,Bokeljski pomorci i trgovci su vijekovima bili predstavnici ovih prostora u svijetu, pa su tako ostale zaobilježene i brojne veze između pomorskih gradova sadašnje Ukrajine i Boke. Gradovi kao što su Odesa i Marijupolj bili su središta poslovanja naših pomoraca i trgovaca, naročito krajem 19. vijeka. Iz Odese su prevozili žitarice , stoku i stočne proizvode, laneno sjeme i lanene proizvode, drvo za građu i šećer. Prevoz se obavljao prema lukama Mediterana i Engleske. Naročito su se  istakli Petar i Aleksandar Tripković koji  su osnovali svoja trgovačka preduzeća  u primorskim gradovima sadašnje Ukrajine. U Odesi je postojala svojevrsna kolonija Dobroćana , pa tako svoj život za ove krajeve vezuju istaknuti članovi porodica Dabinović, Radimir, Ivanović, Dabčević, Petrović, Radničić ”,rekao je predstavljajući audio vodič, kustos Ilija Mlinarević, ističući da su oni jedina ustanove kulture koja je počela s takvim predstavljanjem.

Crna Gora je jedna od zemalja koju je Ukrajina odabrala za taj projekat, rekla je otpravnica poslova Ukrajine u Crnoj Gori Natalija Fijalka naglasivši da je projekat uvođenja audio-vodiča na ukrajinskom jeziku realizovan u velikom broju muzeja širom svijeta.

,,Odabrali smo Crnu Goru i Pomorski muzej za ovaj projekat jer je upravo ova zemlja omiljena destinacija turista iz Ukrajine, koji svake godine dolaze na Crnogorsko primorje. Takođe, veliki broj Ukrajinaca je u ovoj zemlji pronašao svoj drugi dom. Zato  je realizacija ovog projekta dobra prilika da Ukrajinci još bolje upoznaju bogatu istoriju crnogorskog pomorstva”, dodala je Fijalka.

Audio-vodič daje doprinos ukunoj turističkoj ponudi Pomorskog muzeja, jer svaki gost koji dođe iz Ukrajine imaće priliku da na svom maternjem jeziku, na jednostavan način, upozna dio najvrijednije pomorske kulturne baštine, rekla je direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić.

-Statistika pokazuje da  je tržište Crne Gore veoma interesantno za turiste iz Ukrajine. Crna Gora je na prepoznata kao ljetnja turistička destinacija, ali istakla bih  da je početkom decembra uvedena redovana avio linija između Kijeva i Podgorice. Tom linijom je došlo i 13 turoperatora iz Ukrajine koji su dominantno bili zainteresovani za zimsku turističku ponudu”, istakla je  Radak Kukavičić.

Projekat audio vodič na ukrajinskom jeziku realizovan je na inicijativu supruge predsjednika te zemlje, koja se učesnicima događaja obratila video porukom.

Na tom projektu vžnom ne samo za Kotor već i Crnu Goru zahvalio se potpredsjednik Opštine Kotor Nebojša Ševaljević.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još