„Bratstvo Sbutega – protagonista historije Prčanja i Boke od XVI do XXI stoljeća“

 „Bratstvo Sbutega – protagonista historije Prčanja i Boke od XVI do XXI stoljeća“

„Bratstvo Sbutega – protagonista historije Prčanja i Boke od XVI do XXI stoljeća“ – naziv je knjige prof. dr Antuna Sbutege koja je promovisana sinoć u atrijumu samostana Sv. Nikole na Prčanju.

Pored autora, prisutnima su se obratili prčanjski župnik don Željko Pasković i Slavko Dabinović, bibliotekar u penziji.

„Za razliku od mnogih porodica dobrotskih, kotorskih, peraških, prčanjskih koje su jednostavno nestale u valovima mora, istorije i više se nigdje ne spominju, upravo je bitno napomenuti to da porodica Sbutega traje. Samo geslo ove porodice U jedinstvu je pobjeda me povelo na razmišljanje da nije u jedinstvu pobjeda samo kada je ujedinjena porodica, nego kada je ta porodica ujedinjena u vjeri, društvu i svemu onome što radi kako za svoju porodicu, tako i za društvo. Sbutega je mnogo toga uradio za ovo mjesto i za svoju porodicu. Tako i svi oni kapiteni, njegov brat, porodica koji svjedoče da i dalje postoje u ovoj istoriji, ali ne samo u istoriji, nego vjerujem i u budućnosti” – ističe don Pasković.

Prema riječima Dabinovića, plemenita je namjera autora da ovom monografijom sačuva uspomenu na bogatu istoriju Prčanja, a sa tim i sjećanje na nekada veliko bratstvo porodice Sbutega koji su kroz vjekove ostavili neizbrisiv trag u pomorskoj i kulturnoj baštini Prčanja, Boke kotorske, Venecije i austrougarskog carstva.

“Bili su značajni nosioci pomorsko-trgovačkih aktivnosti i snažno participirali u kreiranju kako pomorske, tako i kulturne prošlosti Prčanja i Boke kroz skoro pet vjekova svoje prisutnosti. Kao veoma razgranato bratstvo doprinosili su razvoju mjesta od samostalnosti kao pomorske opštine početka 18. pa sve do početka 20. vijeka. Pored aktivnosti na pomorskom, trgovačkom i kulturnom polju bili su veoma aktivni na crkvenom i vojnom što je doprinjelo da Prčanj postane moćno pomorsko uporište Boke kotorske i istočno-jadranske obale toga vremena” – navodi Dabinović.

Kako kaže, monografija bratstva Sbutega podijeljena je u 8 cjelina kroz koje se mogu pratiti aktivnosti porodice Sbutega kroz nekoliko vjekova od samih početaka njihove prisutnosti prvo u Kotoru, a zatim na Prčanju.

Sbutege su se prvo nastanile u Kotoru. Brzo nakon toga prelaze na Prčanj gdje žive i danas punih 450 godina. Iako su se tokom vjekova, a posebno u zadnja dva, kao i pripadnici drugih porodica, bratstava Prčanja i Boke selili u razne djelove Austro-ugarske monarhije, a kasnije na prostore bivše Jugoslavije i nekih drugih država.

U četvrtoj cjelini monografije, objašnjava Dabinović, autor nas upoznaje sa grbom bratstva Sbutega i karakteristikama grba.

“Najstariji sačuvani grb porodice Sbutega nalazi se na grobu don Petra Sbutege. Radi se o kamenom reljefu na podu crkvice Gospe od Karmena iz 18. vijeka.

Peta cjelina daje pregled kuća i crkava u posjedu bratstva Sbutega.

Knjige i doktorske teze čiji su autori i koautori članovi bratstva Sbutega – šesta je cjelina monografije. Članovi bratstva Sbutega objavili su stotine naučnih i stručnih članaka iz raznih oblasti društvenih i naučnih istraživanja na više stranih jezika i u raznim državama, kao i više stotina članaka u novinama i časopisima, takođe na raznim jezicima i u raznim državama.

Ova monografija donosi naslove 14 knjiga autora Antuna Sbutege, a članci će biti predmet njegove buduće bibliografije radova.

Sedma je cjelina odlikovanja članova bratstva Sbutega u kojoj nas autor upoznaje sa odličjima koja su zadobili članovi bratstva Sbutega. Od ukupno 13 prikazanih odličja cijelog bratstva, Antun Sbutega odlikovan je sa šest.

Osma cjelina monografije o bratstvu Sbutega uvodi nas u istraživanja o genealogiji bratstva na bazi proučenih matičnih knjiga krštenih, vjenčanih i umrlih župe Prčanj i nekih drugih izvora.

Ovo prvo objavljivanje izvoda iz matičnih knjiga za bratstvo Sbutega od ogromnog je značaja ne samo za porodicu Sbutega, nego za ukupnu istoriju Prčanja, a svakako će biti dragocjen izvor za razne istraživače.

Samo autorov veliki entuzijazam i ljubav za rodnim krajem mogao je iznjedriti ovako vrijednu mogorafiju.

Želja je autora otrgnuti od zaborava jedno vrijeme u kojem je stvoreno ogromno kulturno nasljeđe koje mi danas baštinimo i možemo bez ikakve skromnosti prezentovati svima koji nas posjećuju sa raznih strana svijeta” – ističe Dabinović.

Autor se zahvalio svima koji su pomogli u nastajanju ovog djela.

Kako kaže, njegov brat Milan je sakupio podatke iz arhaičnih matičnih knjiga o bratstvu Sbutega.

“Sbutege su vezane za Prčanj od početka istorije do danas. Iako ne žive svi na Prčanj, svima je nama ovo mjesto kao Itaka, luka iz koje odlazimo, pa joj se ponovo vraćamo. Pračnju sam posvetio koncizan tekst od nekih dvadesetak strana.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još