CHARTER-najbolji film na završenom IV Festivalu filma Perast 2020

 CHARTER-najbolji film na završenom IV Festivalu filma Perast 2020

IV FESTIVAL   FILMA PERAST 2020.g. završen je sinoć u Kotoru.

Žiri, u sastavu Obrad Nenezić – scenarista, Jovana Bojović – scenaristkinja i Vuk Marković – reditelj, odlučio je da za najbolji film proglasi  „Charter“, rediteljke Amande Karnel.

Radi se o jednom toplom filmu u ledenom ambijentu, o borbi, slomu, pepelu i izdizanju jedne žene bez prava na garantni rok, na koji, doduše niko nema pravo. 

„Charter“ je ispričan na jedan sasvim prijemčiv, neopterećujuć i čist način u digitalnoj eri potreban savremenom čovjeku i kao savjest i savjet.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobile su:  Ane Dahl Torp za film „Charter” u kome je bol i osjećanja svog lika iskreno i uvjerljivo podijelila sa gledaocima i Natacha Guyon za film „Bazen“.

„Njena uloga je na oštroj ivici ukusa u sukobu ili sretanju generacija, a koje ostaje na stilizovanoj glumi koja otkriva i budi, a nijednog trenutka ne sklizne u neukus”, mišljenja je žiri. 

Specijalnu nagradu dobio je  Andreas Lenberg (film „Pool“) za najbolji savremeni rediteljski pristup i stilizaciju, koji je najneobicniji i najinteresantniji. Koristeći se retro stilom pravi posebnu atmosferu u filmu koja je u uskoj komunikaciji sa temom i idejom, utičući na autentičnost likova i karaktera, ostvarujući jak autorski pečat.

Perfect patient, odskače od ostalih filmova ne samo zbog toga što je jedini žanrovski film u ovoj selekciji, nego i produkciono (sa sigurno većim budžetom).  Nasumnjivo zaslušuje specijalnu nagradu za upečatljiv žanrovski izraz. 

Dokumentarni film „The man who played with fire“  osvojio je   specijalnu nagradu za aktuelnost i odbir teme i ideje, kao  i angažovanost.

 Međunarodni filmski festival Forteca realizuje se u saradnji sa organizacijama iz nordijskih zemalja: Swedish Film Institute, Swedish Institute, Norwegian Film institute, M.A.M.M.A. production, Justin Theatre Production, ABF Stockholm, Stockholm City, Balkan Nordic Film Festival in Stockholm, SNOWE.se.

Podršku festival na nivou Crne Gore dali su: Centar za Kulturu Kotor, Turistička organizacija Kotor, Filmski centar Crne Gore, Crnogorska kinoteka, Grad Kotor, Mjesna zajednica Perast, Katolička crkva Perast, Pravoslavna crkva Perast, Muzej Perast, Turistička organizacija Cetinje, Dom kulture Berane i Ambasada Švedske u Crnoj Gori.

Avatar

Dubravka Perović

Pročitajte još